Alef Aeronautics, o firmă de mașini zburătoare susținută de SpaceX, compania lui Elon Musk, a anunțat că a ajuns la 2.850 de precomenzi pentru vehiculul său futurist electric cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), relatează CNBC.

Compania care are sediul în San Mateo, California, vrea să lanseze mașina sa zburătoare cu două locuri, Alef Model A, chiar din 2025.

Clienții pot plasa precomenzi pentru modelul A online, iar pentru a precomanda, clienții trebuie să achite o taxă chiar modestă de 150 dolari pentru vehicul. Clienții pot chiar retrage depozitul în orice moment dacă doresc, astfel încât să rămână cu banii blocați.

Alef intenționează să taxeze clienții cu 300.000 de dolari pentru Model A atunci când acesta va deveni disponibil comercial - deci, pentru 2.850 de precomenzi, aceasta i-ar oferi o valoare combinată a comenzii de peste 850 de milioane de dolari până în prezent.

La un preț de 300.000 de dolari, Alef le cere clienților săi potențiali destul de mulți bani, dar directorul general al lui companiei, Jim Dukhovny afirmă că prețul este atât de mare, deoarece Alef este încă un startup și nu câștigă încă bani serioși.

Totuși, Alef lucrează separat la un sedan pentru patru persoane, Modelul Z, care este programat să fie lansat până în 2035 la un preț de 35.000 de dolari, egal cu cel al vehiculelor electrice la prețuri mai ieftine.

Alef este susținut de cei de la începutul Tesla, investitorul Tim Draper și firma de explorare spațială a lui Elon Musk, SpaceX.

Cum funcționează mașina lui Alef?

Majoritatea jucătorilor de pe piață în prezent construiesc modele care seamănă mai mult a aparate de zbor decât mașini și vin cu aripi atașate pe laterale sau rotoare mari asemănătoare elicopterelor.

Ceea ce caută Alef este un stil de vehicul mult diferit. Varianta Model A a companiei, pe care a prezentat-o la Mobile World Congress 2024, seamănă cu o mașină reală, cu o carcasă perforată, care are rolul de a proteja rotoarele de sub „caroserie”.

De altfel, Alef Model A ar putea fi descrisă ca o dronă capabilă să transporte două persoane. În timpul rulării pe șosea, aceasta se deplasează ca o mașină normală, iar în zbor, cockpitul vehiculului se rotește la 90 de grade, astfel încât să aibă rotoarele în dreapta și în stânga pentru a echilibra aparatul de zbor.

Dukhovny numește vehiculul dezvoltat de Alef este cu adevărat „prima mașină zburătoare din istorie”, deoarece poate fi condusă pe șosele și străzi ca o mașină convențională, poate fi parcată ca o mașină normală, dar este capabilă să decoleze și aterizeze pe verticală.

De altfel, Model A este proiectată mai întâi ca o mașină și apoi ca aparat de zbor.

Pentru a conduce pe șosea, mașina folosește patru motoare mici în fiecare dintre roți și se va conduce similar cu o mașină electrică normală. În plus, are opt elice în partea din față și din spate a mașinii, care se rotesc independent la viteze diferite pentru a-i permite să zboare în orice direcție.

Alef Model A are o viteză de croazieră de aproape 180 de km pe oră în aer, în timp ce pe drum este limitată la o viteză de cel mult 55 km/h.

Alef vrea să înceapă producția în 2025

Modelul Alef A, care cântărește în jur de 385 de kilograme, așa că este un vehicul electric de mici dimensiuni, cam în aceeași categorie cu mașinile de golf.

Jim Dukhovny spune că mașina ar trebui să îndeplinească fără probleme normele impuse de reglementările actuale și să obțină undă verde pentru zboruri în 2025.

„Dacă totul merge bine (...), plănuim să începem producția primului model până la sfârșitul lui 2025”, a mai spus șeful Alef Aeronautics.

Anul trecut, Autoritatea Federală de Aviație i-a acordat lui Alef un certificat special de navigabilitate, permițând pentru scopuri limitate, care includ expunerea, cercetarea și dezvoltarea mașinii sale zburătoare.

Alef încă mai trebuie să obțină o aprobare suplimentară care să le permită și utilizatorilor finali să folosească vehiculul lor în zbor.

Sursa foto: Alef Aeronautics

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri