Depozitele bancare sunt unele dintre cele mai facile metode prin care să încerci să îți securizezi economiile împotriva inflației. Cu toate că dobânzile bancare nu au reușit încă să depășească rata inflației, începând de anul viitor, dobânzile practicate de bănci ar putea fi real pozitive. Pentru un depozit de 10.000 de lei, cu o maturitate de 12 luni, cel mai convenabil depozit bancar aduce la finalul perioadei de maturitate un câștig de 724 de lei.

Românii țin peste 570 de miliarde de lei în depozite bancare, cu 57 de miliarde mai mult decât anul trecut, în ciuda faptului că dobânzile oferite de bănci au rămas real negative. Cel mai bun depozit bancar disponibil în România are o dobândă de 8,05% pe an, fiind oferit de bulgarii de la tbi bank.

Chiar dacă cel mai bun depozit de pe piață se află umăr la umăr cu rata inflației, aceasta fiind în octombrie 2023 de 8,07%, trebuie ținut cont că dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%. Astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.724 de lei.

Depozite bancare: Cele mai bune depozite din luna decembrie

Nr. crt Banca Dobândă 12 luni DAE*
1. tbi Bank 8,05% 7,25%
2. TechVentures Bank 7,5% 6,11%
3. Procredit Bank 7,25% N/A
4. Credit Europe Bank 7% 5,93%
5. Alpha Bank 7% N/A
6. First Bank 6,8% N/A
7. OTP Bank 6,7% 5,41%
8. CEC Bank 6,5% N/A
9. Banca Transilvania 6,25% 5,62%
10. BCR 6,1% N/A

Sursă date: băncile, Finzoom.ro

Pentru acest tabel am luat ca exemplu cea mai bună ofertă ale insituțiilor financiare pentru depozitele de 12 luni. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.
*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.

Cu câți „bani reali” rămâi din după ce îți „mănâncă” și inflația o parte din buget

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un singur an, am calculat ce se întâmplă cu 10.000 de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru luna octombrie 2023, însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru 10.000 de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate o sumă de aproximativ 724 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma 10.724 de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de 9.858 de lei.

Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului te face să pierzi prin inflație suma de 142 de lei. Acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna octombrie 2023, de 8,07%. Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația va scădea pe parcursul anului viitor, așa că suma pe care o pierzi prin inflație ar putea să fie una mai mică. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația îți mănâncă 807 de lei.

Mulți români preferă încă să își țină banii la saltea

Cu toate că este clar o alegere păguboasă să păsterezi banii la saltea, românii aveau cash peste 65 de miliarde de lei la finalul lui iunie al acestui an, cu 12% mai mult decât aveam la finalul verii trecute, potrivit BNR. Lipsa încrederii în instituțiile bancare, dar mai ales educația financiară precară, inexistentă în școli favorizează astfel de decizii financiare.

Mai mult de atât, în spațiul public din România s-a creat o idee conform cărora bancarizarea populației ar duce treptat la dispariția banilor cash. Ideea conform cărora banii cash vor dispărea a fost promovată și de unele partide politice din România. Acestea îndeamnă românii să plătească cât mai mult cu cash fiindcă riscul de dispariție a numerarului ar putea duce la „controlul populației” de către bănci și guverne.

Ce se întâmplă dacă banca la care ai depozit dă faliment

Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei sunt jucători mai mici de pe piața românească. În acest fel, chiar dacă românilor le este mai comod să își deschidă un depozit la banca unde au deja cont, merită să arunce o privire și către celelalte oferte de pe piață. Majoritatea oamenilor care sunt suspicioși să depune sume mari de bani la o bancă mai mică se tem că aceasta este mai predispusă unui faliment.

Ei bine, românii pot să stea liniștiți în ceea ce privește sumele de bani din depozite, într-o anumită limită: toate băncile din România sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. În acest caz, dacă banca la care ai deschis un depozit ar da faliment, acest fond va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

În cadrul FDGB participă 23 de bănci comerciale din România și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate). Lista cu băncile care participă la FDGB poate fi consultată și pe websiteul oficial FGDB, la acest LINK.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri