PPC (Public Power Corporation), grupul elen care a preluat activele Enel România, a semnat un acord pentru achiziția unui mare parc eolian din țara noastră de la o companie deținută de Lukoil. Ar putea fi primul semn că rușii încep să lichideze activele din România.

Este vorba despre parcul eolian Dorobanțu-Topolog din județul Tulcea, dezvoltat și operat de Land Power, o companie controlată până acum de rușii de la Lukoil. Parcul a fost pus în funcțiune în 2014, după ce proiectul a fost cumpărat de la o companie italiană, și are o capacitate instalată de 84MW.

Cumpărătorul afirmă că produce peste 200 Gwh pe an, zona având ”cel mai bun potențial eolian din țară”. Din estimările noastre, este în top 10 parcuri eoliene din România, ca putere instalată. Finalizarea tranzacției va avea loc, cel mai probabil, la finalul lui 2023.

PPC va cumpăra integral de la Lukoil firma Land Power, care în ultimii ani a mers pe pierdere, în ciuda prețurilor mari ale energiei electrice. Astfel, în 2022 compania controlată de ruși a avut o pierdere netă de peste 127 de milioane de lei, în 2021, de 125 de milioane, iar în 2020, de numai 6 milioane. Compania are 112 salariați și active imobilizate în valoare de 316 milioane lei, conform Ministerului Finanțelor, dar și creanțe de 18 milioane lei.

Neoficial, Lukoil, cea mai mare mare companie petrolieră privată din Rusia, ar intenționa să vândă activele din România și cele din Republica Moldova, date fiind incertitudinile generate de războiul din Ucraina. Kazahii de la KMG, care dețin Rompetrol, ar fi favoriți pentru preluarea rețelei de benzinării, formată din peste 300 de stații.

Lukoil mai deține la noi, pe lângă depozite petroliere, și rafinăria Petrotel de la Ploiești. Momentan, însă, vânzarea parcului eolian Dorobanțu-Topolog este primul semn concret al intenției unui exit din România.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri