Decizia gigantului Stellantis, grup din care fac parte și brandurile Peugeot, Citroen și Fiat, de a părăsi Rusia în aprilie 2022 nu a fost, se pare, sinonimă cu oprirea completă a producției în fosta uzină din Kaluga. Rapoarte vamale citate de Reuters arată că rușii, împreună cu niște parteneri chinezi, reușesc în continuare să asambleze anumite modele Citroen care ajung în Rusia sub formă de kituri, scrie Automotive News.

Au trecut aproape doi ani de când producția de la uzina Stellantis din Rusia este „suspendată”. În contextul războiului demarat de ruși în Ucraina, multiple companii occidentale s-au grăbit să iasă din țara lui Putin, majoritatea asumându-și pierderi de sute de milioane de euro ca urmare a acestei decizii. Chiar și mărci care se bazau într-o bună măsură pe piața rusă n-au avut de ales și au plecat, statul rămânând proprietar pe multe fabrici cu tehnologie modernă ce au fost predate la prețuri simbolice.

Fără a avea, însă, acces la componente, localnicii s-au descurcat cum au putut. Unele mărci din vremuri sovietice au fost readuse la viață, în timp ce în alte uzine au venit chinezii pentru a face mașinile lor pe bază de kituri. În ciuda tuturor acestor schimbări, piața din Rusia este pe revenire, iar asta ar putea explica și dorința rușilor de a comercializa în continuare mașini Citroen în Rusia. Probabil câteva sute de mașini au fost deja asamblate la fabrica din Kaluga. Ele au ajuns acolo sub formă de seturi de componente aduse din China.

Compania rusească Automotive Technologies a importat doar în luna decembrie a anului trecut 42 de kituri cumpărate de la Dongfeng, doi angajați ai fabricii care este, în continuare, deținută de Stellantis declarând sub protecția anonimatului că acolo se fac mașini Citroen C5 Aircross. Actele vamale nu sugerează că Stellantis ar fi la curent cu activitatea derulată de Automotive Technologies și nu se știe nici dacă întreaga operațiune ar putea fi sancționabilă, având în vedere toate sancțiunile care au fost puse pe Rusia de la începutul conflictului.

Stellantis: Am pierdut controlul asupra entităților din Rusia care se traduce printr-o lovitură de 144 milioane euro

Grupul a recunoscut, la finele anului trecut, că nu mai poate controla ce se întâmplă în uzina sa din țara lui Putin, iar pierderea controlului este similară cu pierderea a 144 milioane de euro, inclusiv 87 de milioane în cash sau echivalente pentru banii lichizi. Până în aprilie 2022, uzina Kaluga, pe care Mitsubishi o deține în proporție de 30% alături de Stellantis, producea cam 125.000 de mașini anual, inclusiv modele Peugeot, Citroen, Opel și Mitsubishi.

Schema importurilor paralele, folosită de Moscova pentru a continua să fabrice mașini străine (și nu numai) este cunoscută de vest, dar nu poate să fie oprită. Dongfeng, de exemplu, are acces la componente Citroen deoarece Stellantis este în parteneriat cu gigantul chinez pe piața asiatică. Cel puțin patru dealeri auto din Rusia au declarat, citați de Reuters, că oferă în continuare mașini Citroen, iar Automotive Technologies ar fi anunțat la finele anului trecut că „producția de serie” ar trebui să înceapă în acest an, deși nu este clar dacă este vorba tot despre Citroen C5 Aircross - cu sau fără sigle Citroen pe el - sau alt model.

Sursa foto: Citroen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri