Guvernul bulgar se pregătește să o ia decizia care ar putea duce la un exit forțat al Lukoil din această țară. Compania rusească a lichidat recent și unul dintre activele din România.

În acest moment, rafinăria Lukoil Neftochim din Burgas, cea mai mare din zona Balcanilor, procesează în continuare țiței rusesc, printr-o derogare de la embargoul impus la începutul acestui an. Aceasta este valabilă până la sfârșitul lui 2024 și a fost adoptată după ce Lukoil a avertizat că altfel va trebui să închidă rafinăria.

Doar că acum, conform Euractiv, la Sofia s-a discutat scenariul renunțării la derogare înainte de termen – ceea ce ar echivala cu un exit al companiei rusești din Bulgaria. Mai multe partide din arcul guvernamental militează în acest sens și ar putea obține suficiente voturi în Parlament. Paradoxal, în fruntea acestei lupte Lukoil este fostul premier Kiril Petkov, sub mandatul căruia s-a obținut derogarea.

Guvernul Denkov a cerut serviciilor și experților săi să analizeze dacă renunțarea la importurile de petrol rusesc ar pune în pericol securitatea națională. În ianuarie, parlamentarii au votat ca statul să poată prelua temporar controlul rafinăriei de la Burgas, în situații critice. Iar la sfârșitul lunii iulie, legislativul de la Sofia a decis să încheie acordul de concesiune cu Lukoil pentru terminalul petrolier din Burgas, considerat o enclavă rusească pe teritoriul bulgar. În mod normal, acordul urma să expire abia peste un sfert de secol. Politicienii bulgari, în frunte cu Petkov, susțin că astfel țara ar avea un avantaj în plus pentru intrarea în Schengen.

Lukoil a anunțat că încearcă să blocheze decizia Parlamentului în justiție. O renunțare la derogarea privind importurile de țiței va duce, cel mai probabil, la un exit forțat din Bulgaria, afirmă analiștii.

Rușii și-au vândut deja rafinăria din Italia și parcul eolian din România, de la Dorobanțu-Topolog județul Tulcea, cumpărat recent de Enel Green Power. Neoficial, Lukoil, cea mai mare mare companie petrolieră privată din Rusia, ar intenționa să vândă activele din România și cele din Republica Moldova, date fiind incertitudinile generate de războiul din Ucraina. Kazahii de la KMG, care dețin Rompetrol, ar fi favoriți pentru preluarea rețelei de benzinării, formată din peste 300 de stații. Lukoil mai deține la noi, pe lângă depozite petroliere, și rafinăria Petrotel de la Ploiești.

Sursa foto: neftochim.lukoil.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri