Bulgaria a acceptat o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, scrie Agerpres. Taxa, în vigoare de la mijlocul lunii octombrie, era concepută pentru a crește veniturile la buget şi a limita capacitatea Rusiei de a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Parlamentul de la Sofia a votat eliminarea măsurii, la două luni după intrarea sa în vigoare. Taxa era de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.

Iniţial, taxa pe tranzitul gazelor rusești era destinată să reducă profiturile Gazprom, dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată.

Budapesta şi Belgradul, dependente de gazele ruseşti şi dornice să menţină relația cu Kremlinul, au denunţat decizia, spunând că este o "măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări".

Guvernul maghiar a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a ameninţat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menţinută.

"Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat", a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat.

Anul trecut, Rusia a încetat să mai livreze gaze naturale Bulgariei după ce ţara vecină a refuzat să plătească în ruble, aşa cum a cerut Moscova după debutul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne o rută importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti în regiune. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia prin conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria (prin România), Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.

În prezent, Bulgaria îşi asigură o treime din necesarul anual de gaze via un contract pe termen lung cu grupul SOCAR din Azerbaidjan, cu care a semnat și România. De asemenea, vecinii de la sud au contractat LNG, care vine de la terminalele de regazificare din Grecia şi Turcia. În schimb, Ungaria a rămas dependentă de relația cu regimul Putin, deși nu primește nici măcar un preț mai bun pentru gazele rusești.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri