Bulgaria va începe să colecteze venituri de pe urma unei noi taxe pe importurile şi tranzitul de gaze naturale din Rusia, o măsură care a generat critici în regiune pe fondul apropierii iernii, scrie Agerpres.

Guvernul de la Sofia se aşteaptă să primească prima plată lunară de pe urma acestei taxe în următoarele zece zile, a declarat ministrul bulgar al Finanţelor, Assen Vassilev. Taxa, în vigoare de la mijlocul lunii octombrie, este concepută să crească veniturile la buget şi să limiteze capacitatea Rusiei de a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Ungaria și Serbia ar putea rămâne în frig dacă Gazprom nu plătește

Rămâne însă de văzut dacă Bulgaria va putea să îşi atingă aceste obiective. Ungaria, ţară care depinde de gazele ruseşti care trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Serbia şi Macedonia de Nord şi-au exprimat şi ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.

Gigantul rus Gazprom PJSC nu a anunţat dacă intenţionează să plătească taxa din Bulgaria, ceea ce pune sub semnul întrebării eficienţa măsurii.

"Să sperăm că se va întâmpla", a spus Assen Vassilev săptămâna trecută când a fost întrebat de jurnalişti despre o potenţială plată de la Gazprom. "Să nu facem speculaţii", a adăugat el.

Anul trecut, Rusia a încetat să mai livreze gaze naturale Bulgariei după ce ţara vecină a refuzat să plătească în ruble, aşa cum a cerut Moscova după debutul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne o rută importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti în regiune. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia prin conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria (prin România), Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.

Ce alternativă au găsi bulgarii la gazele rusești

Refuzul de a plăti noua taxă, de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia, ar putea conduce Bulgaria să blocheze sau să retragă activele companiilor care nu plătesc, începând cu garanţiile bancare, a spus Assen Vassilev luna trecută.

Dacă înainte de războiul din Ucraina aproape toate gazele naturale consumate de Bulgaria veneau din Rusia, în prezent ţara vecină îşi asigură o treime din necesarul anual de gaze via un contract pe termen lung cu grupul SOCAR din Azerbaidjan. De asemenea, Bulgaria primeşte gaze naturale lichefiate via terminalele din Grecia şi Turcia. La rândul său, Serbia lucrează şi ea la un acord cu SOCAR precum şi la un nou interconector de gaze cu Bulgaria.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri