Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (ICGB), care ar fi trebuit să fie inaugurat în urmă cu mai bine de un an, este gata și va permite țării vecine să nu mai depindă de importurile de gaze rusești. Ea este importantă însă și pentru țara noastră.

Conducta de 180 de kilometri între Komotini și Stara Zagora va permite Bulgariei să se lege la gazoductul TAP (Trans Adriatic Pipeline), care aduce gaze naturale din Azerbaidjan. Interconectorul Grecia-Bulgaria a costat aproximativ 220 de milioane de euro și are o capacitate de 3 miliarde metri cubi pe an - cu posibilitatea de a fi extinsă la 5 miliarde.

Lucrările, demarate în 2018 trebuiau să fie gata încă din aprilie 2021, dar au întârziat în mare măsură din cauza crizei de materiale de construcție din China. Ca urmare, teoretic, conducta va fi inaugurată pe 8 iulie, dar practic, ea va fi operațională spre sfârșitul lunii.

De ce este important pentru România interconectorul Grecia-Bulgaria

Premierul Ciucă va face și el o vizită în Grecia, cu prilejul inaugurării interconectorului. De ce este conducta importantă pentru noi?

În primul rând, pentru că poate elimina dependența Bulgariei de gazele rusești - care acopereau peste trei sferturi din necesarul țării, venind la pachet și cu costuri politice. Cum în ultima perioadă Bulgaria a consumat cam 3 miliarde metri cubi anual, ICGB ar putea suplini importurile din Rusia, care au încetat în aprilie, în urma unei decizii unilaterale a Kremlinului.

Paradoxal, după ce rușii au închis robinetul, prețul gazelor a scăzut substanțial în Bulgaria. Țara a început să importe LNG (gaz lichefiat) prin Grecia și Tucia, la prețuri mult mai mici, iar acesta acoperă deja 80% din cerere.

În al doilea rând, pentru că, prin interconector, și România se poate lega la TAP. Oficialii de la București au purtat negocieri în ultima perioadă cu cei de la Baku. Însă, până la operaționalizarea ICGB, țara noastră nu putea efectiv importa gaze naturale azere.

Dacă interconectorul va fi extins, așa cum se preconizează, pentru a ajunge la o capacitate de 5 miliarde de metri cubi, el ar putea suplini o parte semnificativă din nevoile României. La ora actuală, avem un necesar de 11-12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din care între 20 și 30% sunt acoperiți de importurile din Rusia. Chiar dacă autoritățile promit că vom ajunge să producem mai multe gaze decât consumăm, acest lucru nu se va petrece pe termen scurt.

Sursa foto: ICGB.eu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri