Guvernul de la Sofia pare să se fi angajat foarte hotărât pe o traiectorie anti-rusească, deși Bulgaria era văzută, în mod tradițional, drept un aliat al Kremlinului.

Bulgaria a început să-și echipeze Garda de Coastă cu rachete”, a anunțat premierul Nikolai Denkov, potrivit Novinite. ”Nimeni să nu îndrăznească să se apropie de porturile noastre de la Marea Neagră”, a explicat șeful guvernului de la Sofia.

Denkov a spus că e nevoie de un accent mai mare pe forțele navale ale țării sale, pentru ca acestea să poată fi pregătite să respingă o invazie dinspre Marea Neagră, ”În clipa de față nu vedem o amenințare directă la adresa porturilor bulgare, dar vom răspunde la forță tot cu forță. De aceea am început să cumpărăm rachete pentru Garda de Coastă”, a precizat Denkov.

Premierul de la Sofia a evocat bombardarea portului Varna de către ruși în 1915, în Primul Război Mondial, când Bulgaria era în tabăra Puterilor Centrale. În opinia sa, interesul național este să țină conflictul cât mai departe de granițe. ”Este momentul ca cetățenii bulgari să deschidă ochii și să vadă clar că există un agresor care vrea să își refacă sfera de influență din perioada când era un imperiu”, a spus prim-ministrul.

Denkov a clarificat și faptul că țara pe care o guvernează nu va colabora cu Rusia în proiecte energetice. Mai mult, cabinetul său se pregătește să ia măsuri care vor duce la exitul rușilor de la Lukoil, care operează la Burgas cea mai mare rafinărie din regiunea Balcanilor.

După declanșarea invaziei rusești, Bulgaria a trimis pe ascuns motorină în Ucraina chiar din petrolul rafinat de Lukoil. Fostul premier Kiril Petkov și ministrul de finanțe Assen Vassilev au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata Kievului avea nevoie în timpul primelor trei luni ale războiului și, uneori, 40% din motorină.

Sursa foto: NickolayV / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri