La o ședință a Consiliului de Coordonare pentru pregătirea Bulgariei pentru aderarea la Zona Euro, au fost adoptate proiectele artistice de proiectare a feței naționale bulgare a monedelor euro, aprobate de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale Bulgare: 1, 2, 5, 10, 20 și 50 cenți; dar și 1 euro și 2 euro.

Monedele euro au o față comună și o față națională. Designul fețelor comune ale monedelor este dată de Luc Luycx de la Monetăria Regală Belgiană. Acestea prezintă imagini ale Uniunii Europene sau ale Europei, simbolizând unitatea UE.

În conformitate cu cerințele de reglementare, fiecare față națională a monedelor euro include detalii obligatorii și opționale, notează Novinite.com.

Elementele obligatorii incluse în designul feței naționale a monedelor euro bulgare sunt:

  • reprezentarea unui cerc de 12 stele, așa cum este pe steagul Uniunii Europene;
  • Scrierea chirilică a cuvântului „BULGARIA” (БЪЛГАРИЯ) ca denumire a țării emitente;
  • pentru monedele bulgărești de 2 euro - o inscripție scrisă secvențial pe lateral, cu „GOD PROTECT BULGARIA” (БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ) scrisă pe o jumătate, iar aceeași inscripție scrisă cu capul în jos pe a doua jumătate.

Elementele opționale selectate incluse în designul feței naționale a monedelor euro bulgare sunt:

  • Scrierea chirilică a cuvântului „euro” (евро) pe monedele de 1 și 2 euro, „cent” (стотинка) pe moneda de 1 cent și „cenți” (стотинки) pe 2, 5, 10, 20 și 50 euro monede cenți;
  • scrierea anului introducerii euro în Bulgaria „2025”.

Motivele pentru aceasta sunt că simbolurile de pe actualele monede de schimb bulgare sunt stabilite și bine acceptate de cetățenii Bulgariei.

Proiectele artistice au fost realizate de Moneten Dvor EAD.

Proiectele artistice urmează să fie depuse spre aprobare la Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și statele membre ale zonei euro. După aprobarea lor, aceste proiecte vor fi utilizate pentru producerea de monede euro cu partea națională bulgară.

În implementarea Memorandumului de înțelegere dintre Republica Bulgaria, statele membre ale zonei euro și Comisia Europeană pentru începerea producției de monede euro și pentru sarcinile pregătitoare înainte de începerea producției, inițial, 8 monede euro nominale cu fața națională bulgară vor fi produse în sumă de până la 1 milion pentru fiecare denumire pentru testarea calității monedelor produse și certificarea Monetăriei bulgare.

Producerea efectivă a cantităților necesare de monede euro cu o față națională bulgară va avea loc după Decizia Consiliului Uniunii Europene privind adoptarea monedei euro de către Bulgaria.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri