Turcia are dreptul să-şi dezvolte relaţiile cu Ucraina, dar Rusia speră ca aceste relaţii să nu fie îndreptate împotriva sa, a transmis preşedinţia rusă, după ce Ankara a predat Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă şi care, în virtutea unui acord tripartit între aceste capitale şi Moscova, ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Turcia are tot dreptul să-şi dezvolte relaţii cu orice ţară, inclusiv cu Ucraina. Dar, desigur, ca parteneri ai Turciei, sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii să nu fie îndreptată împotriva noastră", a semnalat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a descris relaţiile ruso-turce drept "foarte strânse, dezvoltate, multi-dimensionale şi reciproc avantajoase".

Totuşi, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, "există anumite teme" asupra cărora Moscova şi Ankara nu sunt de acord, menţionând în special fabricarea unor drone turceşti Bayraktar în Ucraina şi predarea către aceasta a comandanţilor batalionului Azov, această ultimă acţiune fiind considerată de Moscova "o încălcare a acordurilor convenite".

"Vom discuta despre aceasta cu partea turcă şi deja am început să o facem", a indicat Peskov, adăugând că Moscova aşteaptă din partea Ankarei explicaţii cu privire la încălcarea de către aceasta a acordului referitor la comandanţii Azov şi "va ţine cont" de această situaţie înaintea încheierii cu Turcia a altor posibile acorduri în viitor.

Moscova acceptase eliberarea acelor comandanţi, dar cu condiţia ca ei să rămână în Turcia "până la finalul conflictului". Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită la Istanbul, unde s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi a confirmat acolo că a obţinut revenirea comandanţilor batalionului Azov în Ucraina.

Ulterior, duminică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o discuţie telefonică cu omologul său turc Hakan Fidan, în cadrul căreia a abordat şi acest subiect. "Cei doi miniştri au reafirmat necesitatea menţinerii şi consolidării caracterului de încredere al relaţiilor între Moscova şi Ankara, pe baza acordurilor de principiu încheiate între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi turc, Recep Tayyip Erdogan", a transmis după acea discuţie Ministerul de Externe rus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri