Petroliere încărcate cu țiței de o valoare uriașă sunt blocate în largul coastelor coreene, fără a găsi vreun doritor.

Potrivit Business Insider, navele ce transportă 10 milioane de barili de petrol nerafinat rusesc, echivalentul producției pe o lună, sunt blocate de săptămâni bune în apropierea portului Yosu din Coreea de Sud. Ca termen de comparație, România a produs în tot anul 2023 în jur de 3 milioane de tone de țiței.

Ar fi vorba despre 14 nave trimise de Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, controlat de Kremlin. Dintre acestea, trei superpetroliere s-au transformat în ”depozite plutitoare”, stocând marfă pentru comercianți care folosesc nave mici și care plătesc astfel mai puțin decât în porturile sud-coreene.

Petrolul a fost extras din insula Sahalin și era destinat Indiei, urmând să fie rafinat de compania de stat Indian Oil Corp. Aceasta nu a reușit însă să ajungă la o înțelegere cu rușii privind moneda în care se va face tranzacția. Indienii au propus ca plata să se facă în dirhami din Emiratele Arabe Unite, dar Rosneft nu a reușit să deschidă un cont bancar în Emirate și a propus plata în yuani chinezești. Indienii au refuzat și au sugerat un mecanism de plată în moneda lor, rupii. Nu s-a ajuns însă la un acord, ceea ce a generat o problemă uriașă pentru Rosneft, deoarece principalul cumpărător pentru țițeiul rusesc transportat pe cale maritimă era India.

”Blestemul” petrolului rusesc

La prețul zilei, 10 milioane de barili de petrol ar valora peste 800 de milioane de dolari. Din cauza embargoului internațional, Rusia nu îl poate însă vinde la un preț peste 60 de dolari pe baril fără să riște ca navele și încărcătura lor să fie confiscate - un adevărat ”blestem”, spun economiștii, care au calculat că Rusia ar fi pierdut doar în 2023 peste 35 de miliarde de dolari din cauza embargoului.

Ca urmare, Rosneft și partenerii săi apelează la diverse artificii bazate pe cursul de schimb al unor valute exotice. Coampaniile indiene se tem însă din ce în ce mai mult să încalce embargoul american și au început să se reorienteze spre Orientul Mijlociu, astfel că se ajunge ca petrolierele pline cu țiței rusesc să nu aibă niciun client.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri