Consolidarea fiscala trebuie sa continue in Romania pentru a reduce deficitul bugetar, mai ales in conditiile unei slabe absorbtii a fondurilor europene si a unor cheltuieli publice "infestate" de ineficienta, afirma seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala pentru ca Romania sa-si indeplieasca obligatiile de a reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2012. Greutatile cele mai importante au fost depasite prin masurile dure deja adoptate. Vom completa acest proces acordand atentie acelor limitari care stau in calea cresterii economice", a spus oficialul FMI, potrivit Mediafax.

El a aratat ca una dintre aceste limitari este absorbtia fondurilor europene, care are ca obiectiv imbunatatirea infrastructurii, a sistemului de educatie si alte zone care sustin cresterea economica.

"In momentul de fata, cheltuiala publica este infestata de ineficienta si sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusa la dispozitia Romaniei pentru fonduri structurale este utilizata. Trebuie sa ne asiguram ca Romania va beneficia cat se poate de mult de aceste foduri", a continuat Franks.

In ceea ce priveste actualul acord, care se incheie pe 30 martie, Franks spune ca au fost atinse trei mari obiective, respeciv corectarea unor dezechilibre la nivel macroeconomic, inceperea procesului de reforma si evitarea unei crize bancare.

"Ce a fost mai rau din criza a trecut. Sunt, totusi, anumite masuri care trebuie luate de Guvern in continuare, dar, in ansamblu, avem un scenariu pozitiv pentru anii care urmeaza", a apreciat Franks.

Desi Romania este printre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, oficialul FMI crede ca economia are sanse sa creasca in viitor mai rapid decat media UE, ceea ce va ajuta tara sa recuperere din decalajul fata de standardul de viata din statele membre mai bogate.

"Trebuie sa recunoastem, totusi, ca nu a fost facuta toata munca. Exista in continuare eforturi majore pentru a continua procesul de reforme structurale, astfel incat Romania sa beneficieze de avantajul potentialului de crestere economica", a mai spus Franks.

Acesta a declarat ca Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri