Procentul populatiei cu varsta peste 60 de ani, care in Romania este in prezent de aproximativ 20%, va creste conform estimarilor la 39,5% pana in anul 2050, se arata in studiul Allianz Demographic Pulse.
Astfel, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate din Romania vor ajunge la peste 23% din produsul intern brut (PIB) in anul 2060, comparativ cu o rata de 13,1% din PIB inregistrata in anul 2007. In zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge pana aproape de 30% din produsul intern brut in anul 2060.

Evolutia pozitiva a longevitatii este in general rezultatul progreselor sociale si in domeniul medical. Dar un nivel superior al longevitatii aduce cu sine un pret ce va trebui platit, se mentioneaza in studiul realizat de Allianz.

“Imbatranirea este o tendinta structurala cu potentiale consecinte sociale si economice, atat pentru bugetele de stat cat si pentru populatie”, afirma Alexander Borsch, senior economist international pensions la Allianz.

Costurile in crestere legate de varsta populatiei, un fenomen global

Pensiile si serviciile de sanatate sunt, in mod evident, cele mai afectate domenii, potrivit Allianz. In Romania, se anticipeaza ca cel mai mult vor creste cheltuielile cu pensiile, cu peste 9 puncte procentuale din PIB intr-un interval de circa 50 de ani, de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060. Cu toate acestea, provocarile care rezulta din imbatranirea populatiei vor diferi radical in Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii si de Asia, depinzand de sistemele sociale existente.

Pensionarii au mai mult timp liber la pensie

Pana la finalul anilor '90, cresterea sperantei de viata si scaderea varstei de pensionare au condus la o crestere semnificativa a timpului pe care oamenii il petrec la pensie. In tarile industrializate, barbatii petrec in medie in jur de 20 de ani la pensie. Pensionarii din Franta beneficiaza de cea mai lunga perioada petrecuta la pensie, cu o medie de 24 de ani, comparativ cu 16,8 ani in Elvetia.

Viitorul curs trebuie stabilit de acum

Societatile care imbatranesc vor impovara finantele statului in intreaga lume, care depind de modul in care pot fi controlate cheltuielile publice. Punerea la punct a unor sisteme de pensii si de sanatate sustenabile si viabile din punct de vedere financiar este esentiala. De exemplu, sistemul de pensii din Suedia (alaturi de Australia) este cel mai sustenabil sistem de pensii, conform “Allianz Sustainability Index” si reprezinta un prim exemplu de diversificare a venitului la varsta pensionarii, prin diferiti piloni.

“Sisteme sociale sustenabile si cresterea economica sunt cele doua instrumente principale pentru controlul efectelor imbatranirii populatiei asupra finantelor statului. Daca este stabilit un curs in directia buna, statul isi poate mentine rolul de formator si atentia se poate muta de la provocarile unei societati care imbatraneste, spre noile oportunitati pe care evolutia acesteia le ofera. Crearea unor sisteme sustenabile de asigurari sociale si dezvoltarea produselor private de planificare sunt cerintele de baza pentru o pensie solida din punct de vedere financiar pentru generatiile actuale si viitoare”, a concluzionat Borsch.

Grupul german este prezent in Romania prin intermediul Allianz-Tiriac, cu operatiuni in domeniul asigurarilor si pensiilor private.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri