Economia Romaniei s-a stabilizat, dar inca nu a iesit din recesiunea in care a intrat in ultimul trimestru din 2008 si care a provocat o contractie economica de aproape 10% fata de nivelul de dinante de criza, considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank.
"Stim ca 2010 a fost un an greu la nivel economic. Economia a avut anul trecut o evolutie mai buna decat asteptarile initiale, care indicau o contractie de 1,9% din PIB. Totusi, economia Romaniei inca nu a iesit din recesiune. E greu de spus daca acel plus 0,1 din ultimul trimestru reprezinta inceputul unei tendinte de recuperare. Tendinta trebuie sa fie confirmata de evolutiile viitoare.", a declarat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat raportul anual al Consiliului Fiscal.

Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

"Putem spune cu certitudine ca economia s-a stabilizat. Trendul de revenire economica probabil ca a inceput, dar nu putem spune cu certitudine si acest lucru", a adaugat Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal a mai subliniat ca, in Romania, economia s-a contractat cu aproape 10% fata de nivelul de dinainte de criza, iar consumul s-a prabusit cu aproximativ 13-14%, in termeni reali, fata de nivelul anterior crizei. Romania este depasita doar de catre tarile baltice in ceea ce priveste contractia PIB si cea a consumului privat.

Investitiile straine directe au ramas si ele departe fata de ce au fost in perioada de crestere economica, in prezent fiind cu 33-34% mai reduse fata de perioada de dinante de criza, potrivit datelor prezentate de Consiliul Fiscal.

Ionut Dumitru a mai subliniat ca, desi exporturile Romaniei au avut in ultima perioada o evolutie de laudat, exporturile nu ne pot scoate singure din recesiune, in conditiile in care contributia lor la PIB este relativ limitata, iar modelul de dezvoltare economica al Romaniei a fost bazat pe consum si investitii.

Economia Romaniei va arata primele semne de revenire in 2011, dar cresterea o sa fie mai mult simbolica, intrucat mediul de afaceri o sa ramana dificil, iar consumul nu va indica semne de revenire, potrivit unei analize realizate de Wall-Street.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri