Autoritatile romane vor trebui sa depuna eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3% in 2012, fiind nevoie in special de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si a absorbtiei fondurilor Uniunii Europene (UE), a afirmat John Lipsky (foto), directorul general interimar al Fondul Monetar International (FMI), scrie Mediafax.

"Autoritatile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea tintelor fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012. In sectorul de sanatate sunt in curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor UE, reducerea arieratelor si imbunatatirea administrarii taxelor", a declarat Lipsky.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 milioane de euro.

"Romania a avut un start puternic in cadrul noului aranjament. Toate tintele au fost indeplinite, ceea ce arata angajamentul autoritatilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice in sectorul companiilor de stat, astfel incat sa nu pierdem castigurile economice din reformele anterioare si pentru a spori oportunitatile de investitii si crestere economica", a mai spus Lipsky.

Oficialul FMI a mai aratat ca va fi esentiala o implementare prompta a planurilor de reforma pentru intreprinderile cheie de stat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat, imbunatatirea legislatiei si preturi orientate catre piata.

Pe partea financiara el spune ca presiunile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor legate de preturile internationale la alimente si combustibil.

"Autoritatile au anuntat in mod adecvat o modificare in politica monetara, cu tendinta de intarire. O modificare a politicii monetare mai rapida ar putea fi necesara pentru a asigura ca presiunile inflationiste si efectele de runda a doua sunt izolate", a aratat Lipsky.

Potrivit directorului general interimar al FMI, sectorul bancar a ramas lichid si bine capitalizat, iar autoritatile au monitorizat cu atentie riscurile provenite de la bancile mici si mijlocii, precum si de la subsidiarele bancilor de la periferia zonei euro.

"Imbunatatirea in continuare a supravegherii bancare ar trebui sa fie o prioritate care sa protejeze impotriva potentialelor efecte adverse de contagiune din cauza turbulentelor din Europa", a subliniat Lipsky.

Oficialii FMI au evaluat luni indeplinirea criteriilor cantitative de performanta din noul acord pentru primul trimestru al acestui an, precum si unele masuri de reforma pe care autoritatile s-au angajat sa le adopte pana la data board-ului.

Romania a indeplinit tintele cantitative pentru primul trimestru, printre care cele legate de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli primare, si a adoptat unele masuri de reforma care trebuiau realizate pana la data board-ului, cum ar fi reforma ANAF sau legislatia privind pretul gazelor.
Noul acord de tip preventiv, incheiat in martie, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Pana la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispozitia Romaniei inca doua transe, in valoare de 480 de milioane de euro fiecare.

Acordul cu Fondul Monetar International este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri