Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit usor prognoza economica pentru Romania, la 1,9%, de la 1,8% in mai, insa a avertizat ca noile masuri de austeritate asumate de Guvern in acordul preventiv cu FMI vor afecta relansarea cererii interne, scrie Mediafax.
In pofida revizuirii pozitive a prognozei, cresterea economica a Romaniei ramane penultima intre cele 29 de state in care opereaza BERD.

Doar in cazul Croatiei, cu o crestere estimata pentru acest an la 1,1%, asteptarile sunt mai slabe. In Romania si Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, perspectivele economice se imbunatatesc, dar intr-un ritm modest, noteaza BERD.

"In Romania pare ca are loc in sfarsit o recuperare, dupa doi ani de crestere negativa, iar economia ar trebui sa revina la un avans economic modest in acest an. Exporturile cresc puternic, productia industriala a urcat anual cu peste 7% in mai, si chiar sectorul constructiilor incepe sa-si revina. Totusi, noul acord preventiv cu Fondul Monetar International angajeaza Guvernul la noi masuri de austeritate. Acesta va reduce vulnerabilitatile fiscale, insa va descuraja recuperarea cererii interne", se arata intr-un raport al BERD pentru regiunea in care opereaza banca.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5% in Romania.

BERD a mentinut prognoza de 3,8% pentru Romania in 2012.

Pentru regiunea Europei de Sud-Est, care include si Romania, banca a urcat usor prognoza pe acest an, de la 2,2% la 2,3%, insa a operat o reducere de 0,1 puncte procentuale pentru anul urmator, de la 3,7% la 3,6%. Pe langa Romania, Europa de Sud-Est include si Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Evolutia economica ramane lenta in aproape intreaga regiune, noteaza BERD, in timp ce Turcia se dezvolta accelerat. Chiar daca pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est exista asteptari de crestere in acest an, ratele avansului economic sunt in cea mai mare parte, inca, sub cele de dinaintea crizei. Recuperarea a fost sustinuta de exporturi. Importurile cresc din nou, indicand o recuperare partiala a cererii interne si increderii consumatorilor.

Nivelul investitiilor straine directe din regiune ramane, de asemenea, sub nivelul anterior crizei. Majoritatea tarilor continua sa se confrunte cu provocari fiscale, insa cele care au in derulare acorduri cu FMI au reusit, in general, sa-si respecte obligatiile asumate.

Riscuri semnificative rezulta din efectele unei posibile contagiuni a crizei datoriilor din Grecia. Pana in prezent, impactul a fost limitat, insa exista posibilitatea perturbarii activitatii economice din regiune daca situatia din Grecia se deterioreaza in continuare, se arata in raport.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.

Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri