Europa emergenta va infrunta inca un an plin de provocari inainte ca recuperarea economica sa se instaureze, avertizeaza economistii BERD. De asemenea, institutia a revizuit in scadere prognoza de crestere a Romaniei, de la 0,8% la 0,5%.
In schimb, in 2013 produsul intern brut (PIB) ar putea avansa cu 1,9%, in usoara crestere fata de ultima prognoza, de 1,8%.

Totodata, economistii BERD au revizuit in scadere prognoza de crestere pentru Ucraina, de la 2,5% pana la 1%, cu mult sub estimarea din iulie anul trecut, de 5,2%.

Economia Ucrainei este constransa de cele doua mari piete intre care penduleaza: Uniunea Europeana si Rusia.

De asemenea, BERD a revizuit in jos si estimarile pentru Slovenia, Ungaria, Croatia si Serbia, toate aceste tari fiind in recesiune.

PIB-ul Sloveniei se va contracta in acest an cu 2,5% si cu 2% in 2013. Economia Ungariei s-ar putea contracta cu 1,5% in 2012, dar va ajunge pe linia de plutire anul viitor.

Totodata, Croatia si Serbia vor reveni pe o crestere usoara in 2013.

Economistii BERD au remarcat ca efectele recesiunii din Europa se intind tot mai mult in est. Economia Rusiei incetineste, ca urmare a crizei din zona euro, iar economiile din Caucaz si Asia Centrala ar putea sa fie afectate, desi nu sunt dependente de pietele europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri