BERD a anuntat ca mentine prognoza de crestere economica pentru Romania, la 2,8%, in acest an. Institutia crede ca economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investitii in urcare si de imbunatatirea increderii in randul consumatorilor.

In acelasi timp, BERD avertizeaza asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune si de incertitudinile din zona euro, se arata intr-un raport al bancii referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara. "Am mentinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, in contextul in care cresterea increderii si a investitiilor, precum si scaderea pretului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice in urcare si de incertitudinile din zona euro", se spune in raport, potrivit Mediafax.

Europa de Sud-Est cuprinde Romania, Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru si Serbia. BERD este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei fata de Fondul Monetar International si de Comisia Europeana, ultimele doua institutii estimand un avans de numai 2,5% in 2015.

Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a PIB-ului Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut. Pentru Europa de Sud-Est, excluzand Ciprul, BERD estimeaza o crestere economica de 2,2% in 2015, in crestere fata de avansul de 1,7% prognozat pentru 2014, dar in scadere raportat la o crestere de 2,6% anticipata in precedentul raport publicat in septembrie anul trecut.

BERD a inrautatit puternic prognoza privind economia intregii regiuni in care opereaza, care include si tari din sudul si estul Mediteranei, de la o crestere de 1,7% in estimata in septembrie la un declin de 0,3%, in special din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina. Institutia estimeaza ca economia Rusiei va intra in recesiune in 2015, iar PIB-ul tarii se va contracta cu aproape 4,8%, fata de o scadere de 0,2% anticipata in septembrie, pe fondul scaderii pretului petrolului, al lipsei de incredere in randul investitorilor si al consumatorilor si al sanctiunilor economice.

"De asemenea, cresterea economica din alte state exportatoare de materii prime va incetinii semnificativ anul acesta. Cu toate acestea, economiile importatoare de materii prime vor inregistra un avans modest in 2015, de la 2,1% anul trecut la 2,4%", se arata in raport. BERD avertizeaza ca estimarile privind economia regiunii in care opereaza pot fi revizuite in scadere in situatia in care pretul petrolului va continua sa scada, accentuand presiunile de pe piata financiar-bancara din Rusia si, implicit din tarile din estul Europei, Caucaz si centrul Asiei.

Mai mult, incertitudinile in urcare din zona euro, inclusiv in contextul alegerilor din Grecia din 25 ianuarie, ar putea intensifica sentimentul de nesiguranta, in particular in centrul si sud-estul Europei, potrivit bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri