Cea mai puternica economie din Europa, Germania, ne ofera inca o lectie si in ceea ce priveste contracararea somajului in randul tinerilor, in conditiile in care are printre cele mai mici procente de someri sub 25 de ani din UE, potrivit unui raport Eurostat.
Astfel, somajul in randul tinerilor era de 9,1% in Germania, la sfarsitul lunii iunie, in timp ce alte economii mari din UE sunt ravasite de acest flagel, mai ales pe categoria de varsta sub 25 de ani.

De asemenea, Austria si Olanda stau chiar mai bine la acest capitol cu un somaj pe acesta categorie de varsta de 8,2%, respectiv 7,1%.

La polul opus, somajul face ravagii in Spania, unde unul din doi tineri nu are loc de munca, Grecia, cu un procent de 38,5% in primul trimestru, si Slovacia (33,3%). Romania sta un pic mai bine in aceasta privinta, cu un somaj de circa 23% raportat in primul trimestru in randul tinerilor sub 25 de ani.






Care este reteta succesului? Exista un model german?

Specialistii din piata de recruting consultati de wall-street.ro considera ca exista o diferenta clara de mentalitate intre Romania si Germania.

“In Germania se accepta orice job numai ca sa incepi o cariera. Sunt tineri care accepta si un salariu derizoriu pentru a acumula experienta intr-o anumita firma”, a declarat pentru wall-street.ro Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).

De asemenea, Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler, a explicat pentru wall-street.ro ca reteta succesului in Germania este simpla: “identificarea de solutii adaptate cererii din piata si indrumarea tinerilor catre domenii in care isi pot gasi locuri de munca”.

Prin urmare, Germania a dezvoltat programe de ucenicie care ajuta la incadrarea tinerilor in organizatii, punandu-se accentul pe formarea practica a abilitatilor si dezvoltarea tinerilor in mediul organizational.

De asemenea, prima economie a Europei se confrunta cu problema imbatranirii populatiei, tendinta prezenta in toata Europa, dar mai pronuntata in Germania si Olanda. In acest context “politicile adoptate de Germania in ultima perioada au venit si in aceasta directie a flexibilizarii legislatiei muncii pentru atragerea tinerilor profesionisti din alte state”, a mai spus Monica Dona.

Potrivit unui articol The Telegraph, solutia care ar trebui sa fie adoptata si de guvernul britanic, unde somajul se apropie de 20%, este cea a scolilor de ucenici, foarte populare in Germania, Austria si Elvetia.

Totodata, guvernul german a lansat programe pe termen lung prin care incurajeaza companiile sa instruiasca tinerii, conducand astfel la o scadere a somajului chiar si in timpul crizei, se arata intr-o analiza BusinessWeek.

“Programul de ucenicie din Germania este unul dintre raspunsurile la o problema in crestere. Chiar daca sistemul financiar se stabilizeaza, somajul printre tineri este in urcare”, arata analiza BusinessWeek.

Si in Romania au inceput sa prinda foarte bine bursele oferite de companiile multinationale pentru studentii din anii terminali, dar, dupa cum afirma Daniela Necefor, “la noi scolile profesionale sau vocationale sunt cu mult in urma a ceea ce se cere in piata ca specializari. In acest caz cererea si oferta nu sunt in concordanta”.

De asemenea, specialistul Lugera & Makler arata faptul ca la noi specializarile generale pe care foarte multi tineri le urmeaza doar din dorinta de a avea o facultate, reducerea numarului de scoli vocationale si a programelor de ucenicie la locul de munca genereaza si mai multa confuzie in randul tinerilor care nu reusesc sa identifice un traiect profesional coerent.

“In absenta unui program sustinut de formare aplicata, perspectivele tinerilor vor fi la fel de sumbre in viitor”, a spus Monica Dona.

O problema deja cunoscuta si foarte dezbatuta recent este calitatea sistemului educational din Romania, care ingreuneaza si mai mult sansele de angajare ale tinerilor, care pe deasupra au si pretentii foarte mari.

“Tinerii au foarte mari pretentii. De asemenea scoala este foarte proasta in Romania pentru ca nu se orienteaza pe practica. Cand cineva termina o scoala si este angajat nu poata sa produca nici macar 30% din capacitatea unui angajat cu experienta”, a declarat pentru wall-street.ro Nicolae Petre, director general al CBC Romania.

Infografic wall-street.ro realizat de quickdata.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri