„Situatia actuala arata ca lucrurile nu evolueaza asa cum trebuie, mai ales din cauza crizei financiare si a somajului ridicat in randul tinerilor. Cele mai puternice economii din lume sunt intr-o forma mai buna: clasa de mijloc se dezvolta si companiile creeaza joburi noi, spre deosebire de tarile in curs de dezvoltare, unde clasa de mijloc se reduce dramatic. Somajul in randul tinerilor reprezinta o problema serioasa la nivel mondial”, a spus Kofi Annan la conferinta internationala Ernst&Young dedicata antreprenorilor – World Entrepreneur Of The Year.

Pe de o parte, avem foarte multi tineri bine pregatiti, in opinia laureatului Premiului Nobel pentru Pace din 2001, iar guvernele trebuie sa aiba o perspectiva critica fata de aceasta problema si, mai departe, sa devina o prioritate nationala pentru fiecare stat in parte. „Guvernantii sunt preocupati de rata inflatiei si de ritmul de crestere economica, insa putini incearca sa identifice un plan economic pentru tineri care sa creeze joburi noi pentru o generatie ce pare pierduta”, avertizeaza diplomatul ghanez in varsta de 73 de ani.

Pe de alta parte, tinerii invata foarte multe lucruri in universitati, insa le este greu sa gaseasca joburi dupa absolvire, iar angajatorii spun ca acestia sunt neangajabili.

In acest context, antreprenoriatul este o solutie la indemana pentru rezolvarea unei probleme tot mai accentuate.

„Cum ii pregatim pe tinerii nostri? Ce cursuri le putem oferi? Acestea ar trebui sa fie intrebari fundamentale pentru politicieni. In opinia mea, este necesar ca universitatile sa se concentreze pe cursuri vocationale care sa-i faca pe tineri sa puna pe picioare propriile companii. Trebuie sa pregatim tinerii sa devina antreprenori. Ma uit la tari ca Germania si Elvetia unde scoala incurajeaza obtinerea de doctorate si mai putin frecventarea cursurilor profesionale. Multi tineri sunt fara job in prezent si ma astept la o explozie sociala si, mai mult, sa vedem noi miscari sociale bazate pe frustrari profesionale”, adauga Kofi Annan, cel care in urma cu 12 ani obtinea, impreuna cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace.