Fostul secretar general al Natiunilor Unite Kofi Annan avertizeaza ca somajul in randul tinerilor din intreaga lume a atins un nivel dramatic, iar antreprenoriatul este una dintre solutiile la indemana pentru a rezolva aceasta problema planetara.
„Situatia actuala arata ca lucrurile nu evolueaza asa cum trebuie, mai ales din cauza crizei financiare si a somajului ridicat in randul tinerilor. Cele mai puternice economii din lume sunt intr-o forma mai buna: clasa de mijloc se dezvolta si companiile creeaza joburi noi, spre deosebire de tarile in curs de dezvoltare, unde clasa de mijloc se reduce dramatic. Somajul in randul tinerilor reprezinta o problema serioasa la nivel mondial”, a spus Kofi Annan la conferinta internationala Ernst&Young dedicata antreprenorilor – World Entrepreneur Of The Year.

Pe de o parte, avem foarte multi tineri bine pregatiti, in opinia laureatului Premiului Nobel pentru Pace din 2001, iar guvernele trebuie sa aiba o perspectiva critica fata de aceasta problema si, mai departe, sa devina o prioritate nationala pentru fiecare stat in parte. „Guvernantii sunt preocupati de rata inflatiei si de ritmul de crestere economica, insa putini incearca sa identifice un plan economic pentru tineri care sa creeze joburi noi pentru o generatie ce pare pierduta”, avertizeaza diplomatul ghanez in varsta de 73 de ani.

Pe de alta parte, tinerii invata foarte multe lucruri in universitati, insa le este greu sa gaseasca joburi dupa absolvire, iar angajatorii spun ca acestia sunt neangajabili.

In acest context, antreprenoriatul este o solutie la indemana pentru rezolvarea unei probleme tot mai accentuate.

„Cum ii pregatim pe tinerii nostri? Ce cursuri le putem oferi? Acestea ar trebui sa fie intrebari fundamentale pentru politicieni. In opinia mea, este necesar ca universitatile sa se concentreze pe cursuri vocationale care sa-i faca pe tineri sa puna pe picioare propriile companii. Trebuie sa pregatim tinerii sa devina antreprenori. Ma uit la tari ca Germania si Elvetia unde scoala incurajeaza obtinerea de doctorate si mai putin frecventarea cursurilor profesionale. Multi tineri sunt fara job in prezent si ma astept la o explozie sociala si, mai mult, sa vedem noi miscari sociale bazate pe frustrari profesionale”, adauga Kofi Annan, cel care in urma cu 12 ani obtinea, impreuna cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace.



Si cancelarul german Angela Merkel a avertizat recent ca somajul in randul tinerilor din Europa a atins un nivel inimaginabil, care necesita actiuni urgente, inclusiv cheltuirea mai eficienta a fondurilor comunitare, pentru crearea de locuri de munca. Germania analizeaza impreuna cu partenerii europeni cum sa fie cheltuite cat mai eficient fonduri UE de 6 miliarde de euro, dupa ce somajul in randul tinerilor a depasit 50% in mai multe tari membre. Potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, somajul afecteaza 24% din tinerii de sub 25 de ani din zona euro. Aceasta medie mascheaza un nivel de 56% in Spania si de 38% in Portugalia.

De asemenea, Kofi Annan considera necesara restabilitarea increderii intre oameni prin implicarea semenilor nostri la nivel individual.

„Trebuie sa vorbim sincer si direct cu cei din jurul nostru pentru ca avem nevoie de leadership si de viziune pe termen lung. Spre deosebire de elitele din business, putini politicieni au curajul sa comunice deschis cu populatia. Multi politicieni sunt populisti si nu inteleg ca populatia trebuie sa stie ce este corect pentru fiecare dintre noi. In opinia mea, un lider de calitate trebuie sa fie un ascultator bun, un model usor de urmat si, nu in ultimul rand, sa inteleaga conditiile in care activeaza firma sa. Liderul secolului XXI trebuie sa inteleaga ca nu mai poate face lucrurile de unul singur. In acelasi timp, nu este usor sa creezi o echipa si sa o faci sa functioneze intr-un mod armonios”, a mai spus Kofi Annan la conferinta World Entrepreneur Of The Year.

Ajunsa la cea de-a 13-a editie, competitia care se deruleaza in perioada 5-9 iunie, la Monte Carlo, va include si o ceremonie de acordare a titlului World Entrepreneur Of The Year 2013. Incepand cu anul 2014, Ernst & Young Romania se va afilia la programul international Entrepreneur Of The Year (EOY), derulat de companie la nivel global. Ernst & Young va oferi, astfel, oportunitatea antreprenorilor din Romania sa participe la cel mai amplu proiect global de business adresat antreprenorilor.

Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young in 1986, in Statele Unite si, incepand cu 1993, a fost extins la nivel international. In prezent, EOY se deruleaza in peste 50 de tari.

Cat de optimisti sunt antreprenorii

In ciuda crizei economice, comunitatea antreprenorilor rezista in fata problemelor financiare si continua sa fie optimisti cu privire la planurile de recrutare viitoare, releva studiul Global job creation, lansat de Ernst & Young la Monte Carlo. Cercetarea arata ca 78% dintre antreprenori si-au bugetat cresterea fortei de munca in 2013.

De asemenea, studiul evidentiaza ca femeile-antreprenor (73% dintre respondente) intentioneaza sa angajeze mai multi salariati in comparatie cu intreprinzatorii barbati (69% dintre cei chestionati).

Participantii la studiul Ernst&Young afirma ca cresterea organica a produselor si serviciilor oferite de propriile companii reprezinta principalul factor care influenteaza strategia de recrutare. De asemenea, femeile-antreprenor manifesta o incredere mai ridicata (88%) in ceea ce priveste cresterea economica a tarii in care sunt prezente, comparativ cu barbatii (71% dintre respondenti sunt optimisti cu privire la mersul economiei).



“Cei mai buni antreprenori ai lumii au aratat in ultimul an o rezistenta solida in fata conditiilor economice aspre care domina pietele globale. Antreprenorii continua sa recruteze angajati, desi riscurile economice s-au accentuat din cauza crizei din zona euro, a scaderii economiilor emergente si in contextul impasului bugetar din Statele Unite ale Americii”, afirma Maria Pinelli (foto), Global Vice Chair, Strategic Growth Markets la Ernst & Young.



Atunci cand sunt intrebati ce fel de joburi au creat in ultimul timp, 51% dintre antreprenori spun ca au oferit oportunitati celor experimentati (non-management), in timp ce 14% raspund ca recruteaza angajati incepatori cu cel putin o facultate absolvita, iar 26% afirma ca se axeaza pe salariati incepatori fara diploma universitara. “Antreprenorii continua sa creasca standardul de viata in tarile in care activeaza prin crearea de joburi care necesita experienta profesionala, adica ingredientul necesar pentru o lume mai buna”, mai afirma Maria Pinelli.

Femeile-antreprenor descopera talente noi

Cand femeile cu spirit intreprinzator au fost rugate sa identifice principalele motive pentru care ar angaja persoane din afara tarii lor, 50% dintre ele au spus ca ar face acest lucru pentru a creste productia de bunuri si servicii (comparativ cu 44% dintre barbatii antreprenori), motiv urmat foarte aproape de intrarea pe piete noi (40% comparativ cu 68% in randul barbatilor antreprenori) si investirea in noi talente (40%, comparativ cu 20%, barbatii antreprenor).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri