Romania poate fi comparata cu o furnica fata de elefantii din Europa si este predispusa la contagiune, cu toate ca indicatorii macroeconomici arata bine, in contextul in care tot mai multe state europene se lupta cu un nou val al crizei financiare.
“Romania este o tara prea mica pentru a conta la nivel international. Dar, chiar presupunand ca am fi o tara mica care sta foarte bine din punct de vedere macroeconomic, tot vom fi afectati. Daca esti o furnica foarte sanatoasa si calca pe tine elefantul, tot vei fi strivita”, a declarat, pentru wall-street.ro, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Voinea considera ca finantarile vor fi primele afectate, adica proiectele care au nevoie de finantare, precum si refinantarea datoriei publice si a celei private.

Cele cinci canale prin care Romania poate importa criza financiara generata de datoriile suverane sunt cele enumerate in urma cu doi ani de guvernatorul BNR: cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si cel al efectelor asupra avutiei si bilanturilor.

Cel mai optimist economist este fostul bancher Bogdan Baltazar. El considera ca “suntem intr-o situatie buna”, indicatorii economici fiind solizi, dar avertizeaza totodata ca nu trebuie aruncam cu banii, iar politicienii trebuie sa se fereasca sa cada in capcana populismului economic.

“Nu mi se pare ca sunt riscuri mari, este vorba mai mult de o reasezare dupa o exuberanta. Intr-un fel, criza asta americana a servit indirect la ceva, mai ales ca psihologic a aratat ca si americanii pot sa o incurce. Eu cred ca efectul per ansamblu va fi unul bun, un imbold la intelepciune mai mare”, a spus, pentru wall-street.ro, Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Vulnerabilitatile sunt mai mari fata de acum trei ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca, in cazul unor iesiri masive de capital, vulnerabilitatile ar fi mult mai mari decat in perioada 2007-2008, intrucat piata interbancara este mult mai adanca, cu instrumente mai diversificate, inclusiv un portofoliu considerabil de titluri de stat si cu o participare semnificativa a nerezidentilor.

"Doresc sa va amintesc ca piata s-a adancit. Piata titlurilor de stat are o cota considerabil mai mare si o pondere mai mare a nerezindetilor, iar vulnerabilitatile ar putea sa creasca", a spus Isarescu.

De asemenea, Liviu Voinea sustine ca Romania nu sta asa bine nici la capitolul deficitului bugetar, desi tintele convenite cu FMI au fost atinse.

“Romania are o situatie mai proasta decat acum trei ani, iar structura economiei nu a fost reformata. Deficitul bugetar al Romaniei este oricum mai mare, pentru ca tarile europene sau SUA isi calculeaza deficitul luand in considerare angajamentele de plata, ceea ce Romania inca nu face”, a spus directorul GEA.

El a explicat ca, daca am lua in calcul angajamentele de plata, deficitul bugetar ar fi in jur de 10% din PIB.

Perpetuarea crizei datoriilor va duce la o “degenerare” a exporturilor Romaniei

Majoritatea economistilor considera ca inrautatirea contextului international si criza datoriilor din Europa vor trage in jos exporturile Romaniei, in contextul in care cererea pentru produsele romanesti va scadea.

“Cererea pentru subansamblurile exportate de Romania ar putea fi afectata in timp de evolutiile de pe pietele externe, dar impactul nu va fi imediat”, a spus Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

De asemenea, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, e de parere ca toate pietele emergente se vor confrunta cu probleme pe canalul fluxurilor de capital. Mai mult, “vom avea o degenerare a exporturilor, iar daca nu vom vedea o revenire a cererii interne”, performantele economiei vor fi slabe.

Pe de alta parte, Bogdan Baltazar apreciaza ca exporturile ar putea fi afectate marginal. “Suntem competitivi, avem produse destul de ieftine. Cred ca ne vom descurca bine”, a spus el.

Si guvernatorul BNR a dat unele semne de optimism in privinta cresterii economice, pe care a conditionat-o de un an agricol bun.

"Personal, pot sa spun ca, daca anul agricol este bun, atunci cresterea economica va fi mai mare. Un an agricol bun inseamna un miliard de euro in plus, aproape un punct procentual din PIB", a spus Isarescu ieri, la conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

Astfel, PIB-ul ar putea avansa cu mai mult de 1,5%, cifra estimata de autoritati impreuna cu institutiile financiare internationale.

Citeste si analiza wall-street.ro Cum i-a prins noua criza pe antreprenori si sefii de multinationale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri