Romania trebuie sa-si revizuiasca prognoza de crestere economica, asa cum fac in aceasta perioada toate tarile europene, iar ulterior autoritatile vor vedea ce spatiu fiscal exista pentru cheltuielile bugetare din 2012, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, citat de Mediafax.
[UPDATE1] Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu a spus, pentru wall-street.ro, ca este posibila o revizuire a prognozei pentru 2012, dar nu a dat nicio cifra exacta in privinta cresterii economice, precizand ca varianta de toamna a prognozei va fi publicata in aceasta saptamana.

Intrebat daca s-a razgandit in privinta majorarii salariilor, Ialomitianu a spus negativ. "Nu ne-am razgandit. Am spus ca analizam situatia financiara, iar in momentul in care va veni FMI, Comisia Europeana vom lua o decizie", a spus el.

Potrivit ministrului, prognoza de crestere economica trebuie revizuita.

"Inaintea misiunii FMI din iulie-august era o alta perspectiva financiara, acum toate tarile fac revizuiri ale prognozelor de crestere economica si cred ca Romania va trebui sa faca revizuirea prognozei de crestere economica si atunci sigur ca vedem care este spatiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din anul 2012", a spus Ialomitianu.

Intrebat daca cifrele privind cresterea economica nu mai sunt de actualitate, Ialomitianu a spus ca toate tarile din UE fac aceasta revizuire, aratand ca a participat vineri si sambata, in Polonia, la o reuniune informala ECOFIN.

"Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a precizat Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a spus ca deficitul bugetar nu se va negocia, acesta trebuind sa fie sub 3%, iar cheltuielile de investitii nu trebuie puse in pericol.

"In functie de spatiul fiscal pe care il avem, vom lua o decizie si privind acea recuperare a cheltuililor cu salariile si alte cheltuieli, dar nu putem in pericol cheltuielile cu investitiile si tinta de deficit bugetar", a mai spus Ialomitianu.

Intrebat care sunt noile prognoze, Ialomitianu a raspuns: "Noi facem analize si decizia o luam impreuna cu FMI si Comisia Europeana, pentru ca suntem intr-un acord cu FMI si suntem parteneri si acolo vom lua o decizia".

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca in BPN s-a facut o analiza a situatiei economice din Romania si regiune, constatandu-se ca avansul economic de 1,5% prognozat pentru acest an in Romania nu este in acest moment in pericol. Pentru anul viitor este prognozata o crestere economica de 3,5 - 4 %.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri