Veniturile bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in primele noua luni din acest an au totalizat 114,6 miliarde lei, in crestere cu 11,2% fata de aceeasi perioada din 2010, informeaza Mediafax.
Ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de ANAF in intervalul analizat a crescut cu 1,1 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Nivelul veniturilor bugetare incasate in primele noua luni ale lui 2011 este mai mare cu 5% fata de nivelul veniturilor inregistrate in aceeasi perioada a anului 2008 - an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana -, cu 14% mai mare fata de anul 2009 si cu 11% mai mare fata de anul 2010, situatie datorata atat imbunatatirii legislatiei cum ar fi adoptarea noului Cod al Muncii, modificari ale Codului de Procedura Fiscala, cat si actiunilor comune de combatere a evaziunii fiscale derulate de ANAF si celelalte institutii ale statului", a declarat intr-un comunicat Sorin Blejnar, presedintele Agentiei.

La bugetul de stat au fost realizate incasari de 76,8 miliarde lei, in crestere cu 13% fata de primele noua din 2010.

In structura veniturilor bugetului de stat, la impozitul pe profit s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 148,1 milioane lei (+1,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar impozitul pe venit a fost consemnat un avans al incasarilor cu 332,5 milioane lei (+2,4%).

Totodata, incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost de 34,08 miliarde lei, in crestere cu 25,3% fata de perioada ianuarie-septembrie 2010. Incasarile din TVA au fost mai mari fata de cele din anul 2010 pentru operatiunile interne cu 8,1 miliarde lei (+27%) si 1,1 miliarde lei (+28%) la importul de bunuri. In ceea ce priveste restituirile din taxa pe valoarea adaugata, acestea au fost cu 30% mai mari decat cele operate in anul 2010, respectiv 10,08 miliarde lei fata de 7,75 miliarde lei.

In luna septembrie 2011, incasarile din TVA au fost de 4,2 miliarde lei, cu 8,5% peste incasarile din aceeasi luna a anului trecut.

In domeniul accizelor, incasarile la bugetul de stat realizate cumulat pe primele 9 luni din 2011 au fost cu 13,1% mai mari fata de cele incasate in aceeasi perioada a anului 2010, totalizand 14,1 miliarde lei, principala categorie unde s-au inregistrat cresteri semnificative ale accizelor incasate fiind produsele din tutun si tigarete.

"In ceea ce priveste bugetele de asigurari sociale se constata ca s-au inregistrat cresteri ale sumelor colectate ca urmare a implementarii noului Cod al Muncii, fapt ce a condus la adoptarea masurilor privind extinderea bazei de impozitare si a masurilor de imbunatatire a activitatii de colectare", se mentioneaza in comunicat.

Astfel, la bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate veniturile incasate in perioada supusa analizei au inregistrat o crestere cu 929,2 milioane lei (+9,3%), la bugetul asigurarilor sociale de stat s-a consemnat o majorare cu 1,8 miliarde lei (+7,7%), in conditiile in care, datorita cresterii cotei de contributie cu 0,5 puncte procentuale, suma virata la fondul privat de pensii a fost cu 283,4 milioane lei mai mare fata de cea virata in anul 2010, iar la bugetul asigurarilor pentru somaj s-a inregistrat, fata de aceeasi perioada a anului 2010, o scadere cu 33,7 milioane lei (-3,3%).

In luna septembrie, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a insumat 12,96 miliarde lei, cu 8% mai mult fata de nivelul din septembrie 2010 (12 miliarde lei). Totodata, a fost inregistrata o crestere cu 0,04 puncte procentuale a ponderii in PIB a veniturilor realizate in luna septembrie fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri