Protectia Romaniei fata de instabilitatea pietelor financiare nu trebuie sa fie perfecta, ci suficienta pentru ca tara sa nu devina printre cele mai vulnerabile si urmatoarea victima a pietelor, a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.
El a spus ca, de obicei, pietele se intreaba care este urmatorul stat care va cadea si le vaneaza pe cele vulnerabile. Un astfel de scenariu s-a intamplat deja in tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda.

In cazul Romaniei, pentru a preveni un astfel de scenariu, protectia fata de instabilitatea pietelor nu trebuie sa fie perfecta, dar suficienta pentru ca tara sa nu devina cea mai vulnerabila si urmatoarea victima.

"Uneori este imposibil sa previi in totalitate o situatie in care un hot vrea sa-ti fure masina sau sa-ti sparga casa. Dar cei mai multi hoti sunt lenesi. Se uita la cea mai usoara metoda de a fura, astfel ca masina ta nu ar trebui sa aiba cel mai bun sistem de protectie, ci ar trebui sa aiba unul, pentru ca oricum hotul se va indrepta in alta parte", a spus Franks, prezent la Bucuresti la o conferinta pe tema redresarii economice a Romaniei.

Oficialul FMI a aratat ca politica economica din Romania trebuie sa vizeze trei domenii principale pentru a preveni situatii in care sa devina o victima a pietelor.

Primul se refera la eliminarea celor mai importante slabiciuni ale economiei, al doilea la asigurarea unor fonduri tampon (buffers) prin care sistemul financiar sa fie protejat, iar al treilea vizeaza respectarea strategiei pe termen lung.

In ceea ce priveste primul punct, cel a slabiciunilor, Franks a aratat ca situatia Romaniei din prezent este una buna, in special in comparatie cu cea de acum trei ani.

"Am avut deficitul fiscal care ameninta sa explodeze, deficitul de cont curent ajunsese la 13-14% din PIB si existau riscuri ca sectorul financiar urma sa fie lovit foarte tare. Dupa trei ani, cred ca trebuie sa fim multumiti ca vedem ca aceste vulnerabilitati au fost redresate in mod substantial", a spus Franks.

In ceea ce priveste crearea unor fonduri tampon, Franks a facut analogie cu un documentar despre evolutia protectiei la masinile din Formula 1.

El a spus ca atunci cand masinile au inceput sa fie create pentru viteza, riscul a crescut, astfel ca mecanicii au construit masini cu mai mult fier, care ofereau o protectie exterioara mai mare. Noua metoda nu a ajutat, pentru ca, desi masina nu era afectata dupa impact, socul era absorbit chiar de sofer.

"Fondurile tampon din economia romaneasca in fata crizei trebuie sa fie similare cu sistemul actual de protectie din Formula 1 in care, desi masina este aproape zdrobita in urma unui accident, socurile sunt absorbite, iar soferul este aparat. (...) Situatia din Romania de acum nu este perfecta, dar este relativ buna. Prima de risc este cu mult mai mica decat in multe tari. In urma cu trei ani, nu puteai spune asta. Era una din cele mai mari din Europa", a mai spus Franks.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri