Presedintele Traian Basescu a anuntat public cifra exacta de crestere a PIB, cu o zi inainte de publicarea oficiala a datelor, care au depasit cu mult asteptarile celor mai optimisti analisti, desi Institutul National de Statistica sustine ca nimeni nu a avut acces la informatii.
"Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%", a spus Basescu luni seara la TVR.

INS a publicat marti dimineata datele semnal privind PIB-ul din trimestrul al treilea, care a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara din 2010. Datele anuntate anterior indica o crestere de 1,7% in primul trimestru si 1,4% in trimestrul al doilea, asa cum a prezentat si presedintele Basescu, scrie Mediafax.

De altfel, seful statului nu a vut dubii privind exactitatea datelor, asa cum reiese si din pasajul: "In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut".

Intrebat daca pot exista persoane din afara INS care sa cunoasca datele privind evolutia PIB inainte de data si ora de publicare anuntate oficial, presedintele INS, Vergil Voineagu, a exclus o astfel de posibilitate.

Voineagu nu a continuat discutia, scuzandu-se ca este in intalniri la Bruxelles.

La randul sau, vicepresedintele INS Cristian Nicolae Stanica, a declarat ca nicio persoana din afara institutiei nu poate afla datele inainte de momentul ca acestea sa fie transmise mass media pentru publicare, indiferent daca este vorba de guvernatorul BNR, de ministrul Finantelor, de premier sau presedintele Romaniei.

"Noi diseminam datele pe la 8:30. Nicio persoana din afara INS nu poate afla. Din punctul meu de vedere, nu se anunta (...) O fi vreo estimare a domniei sale (...) Chiar nu pot sa va spun de unde, ma depaseste. Nu cred ca e de la noi, n-are cum", a afirmat Stanica, intrebat de unde ar fi putut afla presedintele Basescu datele privind cresterea economica din trimestrul al treilea.

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a recunoscut ca nu a anticipat o influenta atat de mare a agriculturii si in consecinta un PIB mai mare cu 4,4% in trimestrul al treilea, desi institutia pe care o conduce a avut o estimare mai optimista decat analistii din piata, de peste 3,5%.

Legea de organizare si functionare a statisticii oficiale din Romania stabileste, la articolul 32, alin. 1, ca "datele statistice oficiale produse de Institutul National de Statistica si de ceilalti producatori de statistici oficiale reprezinta un bun national de interes public si sunt accesibile, in conditii de egalitate sub aspectul volumului si al calitatii datelor si de simultaneitate a diseminarii acestora, tuturor utilizatorilor".

Alineatul 4 al aceluiasi articol prevede ca "difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit, precum si tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri