Traian Basescu a remarcat ca Romania a intrat in recesiune, dupa standardele UE, si a avertizat ca aceasta realitate economica nu mai poate fi acoperita de "propaganda pontista".

"Romania a intrat in recesiune, in concordanta cu standardele UE (...). Este un semnal de alarma pe care il trag, pentru ca am mai trait o data acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tariceanu. Ne pregatim din nou sa intram intr-un astfel de proces de depreciere a situatiei macro-economice. Inca nu e prea tarziu, inca se pot lua masuri pentru evitarea intrarii in criza, dar criza este aproape. Suntem in recesiune", a spus seful statului. El a adaugat ca exista mai multe cauze ale intrarii in recesiune si a mentionat ca, generic vorbind, cauza principala este "proasta guvernare".

Basescu a spus ca reducerea investitiilor, dar si reducerea investitiilor straine directe, constituie cauza fundamentala e intrarii in recesiune. Presedintele a aratat ca o alta cauza a intrarii in recesiune este constituita de multitudinea de taxe introduse pe economie si polpulatie, el facand referire in special la taxa pe stalp si la cresterea taxei pe combustibil.
Seful statului a mentionat de asemenea "lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene", informeaza Mediafax.

"Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate conditiile de stabilitate macro-economica preluate de la Guvernul Boc. Prin incompetenta si minciuna reuseste sa creeze din nou dezechilibre", a mai spus Basescu. Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai scadere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evolutii negative au mai fost Germania, Italia si Cipru. Datele publicate de Eurostate arata ca INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.

Citeste si:
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor
Daniel Daianu, despre deficit...

Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an. Datele Eurostat arata ca economiile Germaniei si Italiei s-au contractat in al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.

Totusi, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%, iar in primul trimestru cu 3,8% fata de perioada similara din 2013. Cresterea economica a Romaniei se situeaza in trimestrul al doilea peste cea consemnata de tari ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

In comparatie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie.

Citeste si:
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune
Croitoru, BNR: O crestere a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitorii straini se tem de un 2015 asupritor in fiscalitate