Produsul intern brut (PIB) a crescut puternic in trimestrul 3 din acest an, in termeni reali, fiind mai mare cu 1,9% fata de trimestrul doi. Pe de alta parte, INS a revizuit in sus estimarile pentru primele doua trimestre, in ultima zi a campaniei electorale. Primele trei luni au devenit astfel pozitive si au anulat recesiunea tehnica reconfirmata la inceputul lunii octombrie.

In octombrie, Institutul National de Statistica a reconfirmat intrarea in recesiune tehnica in al doilea trimestru din acest an, dar urca usor estimarile nominale si relative privind PIB atat pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cat si pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%. Astazi, minusul din primul trimestru s-a transformat in plus 0,5%, fata de T4 2013, iar minus 0,9% din trimestrul doi s-a imbunatatit in minus 0,3%.

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", a comunicat vineri INS.

In schimb, fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,3% pe seria ajustata sezonier, iar in primele noua luni ale anului a crescut cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu acelasi interval al anului 2013.

"Este o surpriza mare, probabil toate prognozele sunt in aer. Ne asteptam ca Guvernul sa dea drumul la cheltuieli de abia din T4, dar se pare ca a facut-o mai devreme. Probabil de aici vin aceste cifre surprinzatoare, s-a dat drumul la arierate", a declarat pentru wall-street.ro economistul UniCredit Tiriac Bank Mihai Patrulescu (foto dreapta).

Potrivit lui Patrulescu, Guvernul isi bugetase pentru T4 o suma imensa pentru cheltuieli, de 4 miliarde euro, pentru a merge in plata arieratelor. Totodata, INS a recalculat probabil impactul industriei in T3, iar constructiile au inceput sa mearga foarte bine in septembrie, ceea ce poate explica o parte din surpriza datelor de astazi.

Pe de alta parte, Patrulescu ramane prudent cu privire la cererea externa, care este inca fragila si nu poate stimula prea mult productia industriala.

Comisia Europeana anticipase in ultima prognoza iesirea Romaniei din recesiune tehnica, cu un avans de 1% in T3, dar nu prevazuse ajustari ale estimarilor din primele trimestre, care sa insemne ca Romania nu a fost deloc in recesiune tehnica. CE estimase ca PIB va creste cu 1% in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior.

BCR a redus puternic estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2015, de la 3% la 2,2%, revizuirea venind pe fondul unor posibile cresteri de taxe si a investitiilor reduse. Aceasta este cea de a doua revizuire a cresterii PIB in tot atatea luni. In octombrie, BCR a redus prognoza pentru cresterea economica de anul viitor de la 3,3%, estimand ca deteriorarea situatiei economice a principalilor parteneri comerciali va avea un impact negativ pe piata locala. Prognoza pentru avansul economic de anul acesta a ramas neschimbata la 1,8%.

"Comisia Europeana este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica din Romania, dar noi anticipam ca avansul va fi limitat din cauza inaspririi regimului de taxare", se arata in raportul BCR. CE estimeaza o crestere a PIB de 2% in acest an si de 2,4% anul viitor, potrivit raportului de toamna publicat la inceputul lunii si citat de Mediafax. Proiectiile au fost reduse de la 2,8%, respectiv 2,6% anterior.

Analistii BCR apreciaza ca deficitul bugetar se va adanci la 2,5% din PIB anul viitor, fata de un nivel de 2,2% din PIB estimat anul acesta. "Credem ca guvernul va negocia (cu autoritatile europene – n.r.) cresterea tintei de deficit bugetar, pentru a permite cheltuieli mai mari cu investitiile publice si mentinerea CAS la nivelul curent", potrivit raportului.

CE estimeaza, in raportul privind prognoza economica de toamna, ca Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste tinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri