Taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol ar putea fi diminuata de la 400 la suta la 10 la suta din valoarea de circuit a terenurilor sau ar putea fi chiar eliminata. Este foarte posibil ca din luna aprilie, atat persoanele fizice cat si cele juridice sa poata beneficia de micsorarea sau chiar de eliminarea acestei taxe, fapt ce se spera ca va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri si ca va duce la deblocarea pietei constructiilor de orice fel, inclusiv a celei de locuinte. Din cauza preturilor prohibitive, constructia de locuinte a inregistrat o stagnare in judetele din tara, mai ales la Cluj, dupa cum marturisesc alesii locali, dar si in Vestul tarii.

Aceasta taxa, considerata de unii alesi locali ca "aberanta", a dus, in opinia lor, o scumpire nerealista a locuintelor si o criza pe piata imobiliara.

Grup de lucru PD la Alba Iulia

Partidul Democrat (PD) a constituit un grup de lucru la Alba Iulia pentru reformarea administratiei publice locale, pe care l-a mandatat sa elaboreze o propunere legislativa pentru modificarea taxei si sa poarte discutii pe aceasta tema si cu Agentia de Cadastru Api, va prezenta Biroului Permanent National al PD propunerile de modificare a legilor, urmand ca acestea sa fie inaintate si liberalilor in vederea elaborarii actelor normative. "Am dori ca in aceasta primavara, o data cu deschiderea sezonului pentru constructii, oamenii sa nu mai fie in fata acestei taxe aberante care ii blocheaza de la investitii si ii blocheaza de la realizarea unor ansambluri de locuinte sau de locuinte individuale. De la 400 la suta ea trebuie fie eliminata, fie coborata la un nivel decent, intre 10 si 1 la suta", a explicat presedintele interimar al PD Emil Boc.

Aceasta initiativa legislativa va trebui insa completata cu altele care sa modifice, pe langa Legea fondului funciar, alte cateva ordonante, asfel incat sa fie posibila diminuarea sau eliminarea acestei taxe, a precizat Boc.

Acelasi grup de lucru pentru reformarea administratiei publice locale va trebui sa elaboreze si propuneri de modificare a legislatiei in sensul majorarii de la 20% la 30 sau 40% a plafonului prin care primarii, autoritatile administratiei publice locale, consiliile judetene se pot indatora pentru a putea demara procese majore de modernizare a localitatilor pe care le conduc.

Propunere legislativa

Deja patru deputati democrati - Daniel Buda, Monica Iacob-Ridzi, Augustin Zegrean si Ioan Oltean au depus la Camera Deputatilor o propunere legislativa de modificare a art. 92. alin. 4 al Legii fondului funciar 18/1991. Modificarea vizeaza tocmai aceasta taxa, care duce la preturi prohibitive. Scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor trecute, potrivit legii, in intravilanul localitatilor in vederea realizarii constructiilor de orice fel, ar urma sa se faca prin plata de catre persoanele fizice si juridice a unei taxe in cuantum de 1 la suta din valoarea de circuit a terenurilor.

Este incurajat mediul de afaceri

Monica Iacob Ridzi, deputat PD de Hunedoara, una dintre initiatoarele propunerii legislative, ne-a explicat ca, prin achitarea taxei de 400 la suta oamenii au ajuns sa plateasca un teren de doua ori: "Foarte multi investitori - care doreau sa investeasca in judetul Hunedoara - au fost nevoiti sa plateasca de la 1 ianuarie 2005, conform prevederilor fiscale, o taxa foarte mare de scoatere a terenurilor din circuitul agricol a terenurilor aflate in zona intravilana in vederea ridicarii unor constructii. La un teren de 10.000 de euro, taxa de scoatere a terenului din circuitul agricol este, in conditiile actuale, cuprinsa intre 20.000-40.000 de euro. Noua ni s-a parut foarte scump!". De aceea, afirma Monica Iacob Ridzi: "Pentru a incuraja atat mediul de afaceri, cat si constructiile de locuinte ne-am gandit la o taxa mai accesibila".

Taxa a afectat foarte tare multe zone din tara

"Taxa a afectat foarte tare zonele din tara, afirma si Daniel Buda, deputat PD de Cluj... In Cluj a fost un prapad! Nu s-a mai construit nimic in intravilan, taxele fiind foarte mari, de 400 la suta, in conditiile in care un metru patrat de teren costa 100 de euro. Socotiti si dumneavoastra cat inseamna asta!". Deputatul afirma ca, de multe ori, se platesc mai multi bani pe taxa decat pe teren, oamenii fiind, practic, in situatia de a plati inca o data valoarea terenului. Ca urmare, constructia de locuinte s-a blocat si au crescut preturile la case.

Micsorarea taxei sau chiar eliminarea ei va duce la deblocarea pietei, iar numarul locurilor de munca in constructii va creste. Iar efectele benefice sunt pe termen lung, mai spune deputatul Daniel Buda: "Se va liberaliza piata si se vor ieftini locuintele... Acum insa deficitul de locuinte este extraordinar de mare in Cluj, preturile fiind din aceasta cauza foarte mari, neexistand, practic, posibilitatea de a construi". Daniel Buda a vorbit si cu ministrul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, ei stabilind si o intalnire pentru discutii concrete, pentru saptamana viitoare.
Ministrul a declarat, in principiu, ca nu se opune unei eventuale reduceri sau chiar eliminari a taxei pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol. "Exista solicitari pentru astfel de terenuri. Trebuie sprijinita dezvoltarea zonelor industriale", a spus Gheorghe Flutur. El este de parere ca in acest fel va creste si interesul firmelor straine pentru investitii in aceste zone, fiind chiar imperios "sa devenim atractivi pentru investitori". Gheorghe Flutur atrage atentia ca trebuie stopate tranzactiile "mafiote" cu terenurile aflate la marginea oraselor. Flutur este convins ca sumele care ar trebui incasate din taxele respective ar putea fi obtinute si din alte surse: "Nu cred ca profitabilitatea sta in zonele de la marginea oraselor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri