Noua conducere a Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) vrea ca in primul trimestru al anului viitor sa finalizeze privatizarea tuturor societatilor din portofoliul sau. Practic, in acest moment, AVAS mai are de privatizat doar 527 de societati.

Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a declarat ieri la audierile de la Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor ca jumatate din portofoliul Autoritatii este reprezentat de firme cu datorii imense care nu pot fi privatizate. Potrivit lui Zbircea, AVAS detine pachete de actiuni la 1.066 de societati, dintre care 527 sunt considerate privatizabile, iar 509 companii sunt incluse in portofoliul neprivatizabil, care va fi lichidat.

Potrivit strategiei de privatizare a AVAS, pentru acest an este prevazuta trecerea in proprietate privata a "75% din numarul societatilor comerciale privatizabile din portofoliu".

Seful AVAS le-a explicat ieri deputatilor ca Autoritatea va privatiza in acest an prin orice metoda, inclusiv lichidare voluntara. Zbircea a adaugat ca, in conformitate cu acordurile incheiate de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala, AVAS trebuie sa privatizeze trimestrial minimum 20 de societati cu capital majoritar de stat. In prezent, Autoritatea are in portofoliu 119 astfel de companii.

In ceea ce priveste companiile la care AVAS detine participatii minoritare, Zbircea s-a pronuntat in favoarea vanzarii actiunilor prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti si al pietei Rasdaq.

Privatizarea BCR va fi accelerata

Dintre prioritatile AVAS stabilite pentru anul in curs, cea mai importanta este privatizarea BCR, a precizat presedintele Autoritatii, care a aratat ca acest proces va fi accelerat. Tot ieri, seful AVAS a nuantat aceasta idee, spunand ca in opinia sa trebuie sa existe o diferenta de patru luni intre privatizarile BCR si CEC. Zbircea crede ca acest lucru este necesar pentru a le permite investitorilor interesati de ambele banci sa-si stabileasca strategiile.

FMI insista pentru privatizarea "Tractorul" si "Electroputere"

FMI exercita "o presiune uriasa" asupra autoritatilor pentru privatizarea societatilor Tractorul Brasov si Electroputere Craiova pana in iunie 2005, a mai spus presedintele AVAS. Zbircea a afirmat ca Autoritatea a primit sase-sapte scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza si mai multi investori romani. Presedintele AVAS a afirmat ca facilitatile oferite companiei italiene Landini la precedenta incercare de privatizare a societatii Tractorul vor fi acordate si companiei care va prelua, in acest an, uzina brasoveana.
In ceea ce priveste vanzarea Electroputere Craiova, ieri AVAS a anuntat ca in cursa pentru privatizare a ramas doar consortiul format din societatile bucurestene Cuprom si Amteck Investitii in parteneriat cu persoana fizica Gheorghe Nitu. Celalalt consortiu condus de omul de afaceri Stefan Vuza a fost descalificat de AVAS pentru ca nu a depus toate documentele necesare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri