Salariile romanilor sint periculos de aproape de coada unui clasament realizat de Universal Business Systems in care sint trecute veniturile angajatilor din 71 de tari. In acelasi studiu, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, dar, cu toate acestea, puterea de cumparare a locuitorilor lui se plaseaza tot spre finalul topului. Intr-un singur loc ne aflam printre fruntasi: muncim foarte mult ca sa ne cumparam un kilogram de piine sau un Big Mac. Doar o consolare ne ramine: citiva africani si indienii muncesc mai mult in acelasi scop.

Oslo, Londra, Copenhaga, Tokyo si Zrich sint cele mai scumpe centre urbane din lume si, de cind dolarul scade, orasele din Statele Unite au devenit mai ieftine, arata studiul UBS Preturi si venituri. Acesta compara evolutia puterii de cumparare in 71 de orase din toata lumea, calculata pentru 2005 in functie de rata de schimb, inflatie si tendintele de crestere. Studiul aduce date importante imaginii pe care o avem despre cit de bine o duc altii si cit de bine/rau o ducem noi in raport cu ei. De exemplu, Hong Kong nu mai este printre cele mai scumpe centre din lume, iar Copenhaga a urcat in top pina a ajuns al doilea oras scump din lume, imediat dupa Oslo. Dar nu degeaba preturile din Copenhaga sint printre cele mai ridicate. Si salariile din capitala Danemarcei sint cele mai mari din lume, urmate indeaproape de cistigurile angajatilor din Zrich, Basel si Oslo. Scandinavii si elvetienii au cele mai mari salarii din lume, iar indienii, nigerienii, kenienii si filipinezii cistiga cel mai putin pentru o ora de lucru.

Ce cumparam cu leafa?

O comparatie globala arata ca, in 2005, oamenii trebuie sa munceasca mai putin cu un minut sau doua pentru a-si cumpara un Big Mac sau un kilogram de orez ori piine. Un muncitor din Bombay (India) trebuie sa munceasca 89 de minute pentru a-si cumpara un kilogram de orez, in timp ce un suedez are nevoie de cinci, maximum sapte minute de munca pentru acelasi lucru, arata studiul UBS. Salariile au crescut semnificativ si au marit puterea de cumparare in cele mai multe din statele care tocmai au intrat in UE, cum ar fi Lituania, Polonia si Cehia, dar si in multe tari asiatice si latino-americane, ai caror locuitori muncesc din ce in ce mai putin pentru un Big Mac. Puterea de cumparare din Luxemburg este de multe ori mai mare decit in capitale est-europene ca Vilnius, Bucuresti sau Varsovia.

Studiul arata ca, o data cu intrarea celor zece state in UE in toamna lui 2004, a scazut puterea de cumparare in statele europene cu aproximativ 20a. Cea mai mare putere de cumparare o au elvetienii si luxemburghezii, locuitorii din Los Angeles si Miami, cu peste 60% fata de media globala. La celalalt pol, locuitorii din Nairobi, Lagos, Karachi si Bombay pot cumpara cele mai putine lucruri cu banii pe care-i cistiga.

Bucuresti - cele mai mici chirii din Europa

Oslo este cel mai scump oras din lume. Copenhaga, Tokyo, Zrich si Londra se afla si ele foarte aproape in clasament. Un cos cu 115 bunuri si servicii (excluzind chiriile) costa cu 15a mai mult in Oslo decit in Zrich. Daca includem si chiriile, diferentele sint si mai evidente. Cele mai scumpe orase sint Londra, Oslo si New York. Cosul cu servicii si chirii e cel mai ieftin in Bombay, Karachi, Buenos Aires, dar si in orasele est-europene Bucuresti, Kiev sau Sofia. Costurile vietii in aceste orase sint de aproximativ trei ori mai mici decit in Zrich. In comparatie cu acesta din urma, preturile la bunuri de consum si chirii sint in Bucuresti cu 32,2% mai mici, in Sofia cu 36,4%, iar in Kiev cu 32,7% .

Orasele americane, numai bune de shopping

Preturile in orasele americane sint, in 2005, sensibil mai mici fata de 2003. Scaderea dolarului in acest interval (cu 15% fata de francul elvetian si cu 20% fata de euro) este explicatia acestui fenomen, astfel ca orasele de peste Ocean devin atractive pentru cumparatorii europeni. E si normal, daca ne gindim ca e mai ieftin cu 10a sa mergem la shopping in centrele nord-americane decit in cele din Europa de est, dupa cum arata studiul.

Si pentru celelalte tari din fruntea clasamentului, 2004 a fost un an dificil. In ciuda cresterii economice, China a facut fata cu greu scaderii dolarului american fata de moneda nationala, pompind sume importante pe piata valutara. Rezultatul? Preturile din Shangai au ramas stabile fata de cele din orasele americane, dar au scazut fata de cele vest-europene deoarece yuan-ul s-a depreciat vizibil fata de francul elvetian si euro.

Studiul UBS a fost realizat luind in calcul 115 bunuri si servicii, din 71 de mari orase ale lumii, si salariile si impozitele primite, respectiv platite, in 13 profesii. Studiul UBS este publicat o data la trei ani si compara preturile bunurilor si serviciilor, salariile, impozitele, deducerile si orele de lucru, din acestea rezultind puterea de cumparare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri