In urmatorii ani se va investi masiv in sectorul financiar-bancar, infrastructura si IT. In plus, marile firme vor aloca tot mai multe fonduri pentru dezvoltarea de noi produse.
Romania va fi in 2005 un punct de maxim interes pentru investitorii straini, potrivit declaratiilor reprezentantilor fondurilor de investitii. Acest lucru se datoreaza in primul rand relaxarii fiscale si scaderii inflatiei, care pozitioneaza Romania tot mai bine in competitia cu celelalte tari din regiune pentru atragerea fondurilor de investitii. Apropiata aderare la Uniunea Europeana joaca, de asemenea, un rol important. "In zona Europei de Est, Romania este interesul numarul unu, in special pentru urmatorii doi ani.

Bancile de investitii, fondurile de pensii, dar in special fondurile de familie, care sunt de regula furnizorii nostri de capital, au fost mult mai deschisi la ideea de a investi in Romania", spune Ion Florescu, administratorul Romanian Investment Fund si Reconstruction Capital. Nu doar fondurile de investitii vor manifesta un interes tot mai mare pentru Romania, ci si alte categorii de investitori. Acestia se vor indrepta cu precadere spre domenii care in acest moment inregistreaza un deficit de investitii: infrastructura de transport, servicii publice locale, utilitati sau spre segmente cu un bun potential de crestere, cum ar fi cel financiar, imobiliar, IT, componente auto, industria electronica.

De asemenea, specialistii anticipeaza ca in urmatorii ani vom asista tot mai des la urmatorul scenariu: in tara vor intra investitori cu putere financiara tot mai mare, care vor cumpara companii deja construite de catre investitori autohtoni sau straini. "Vor fi unii investitori care se vor retrage, ei vor fi inlocuiti de altii cu mai multe resurse financiare. De exemplu, unele banci private romanesti se vor vinde, iar cei care le vor cumpara vor trebui sa dispuna de resurse substantiale", considera Ion Florescu.

O alta tendinta va fi aceea ca marile firme vor investi tot mai mult in divizia de cercetare-dezvoltare, in special pentru crearea de produse noi, este de parere Radu Bugica, director in cadrul fondului de investitii Sigma Bleyzer Romania. "In cercetare, aplicativa mai ales, orientata pe dezvoltare de produse noi, se va investi din ce in ce mai mult", spune acesta. Ultimele evolutii economice, in special cota unica de impozitare, sunt vazute ca adevarate "motoare" pentru atragerea unor noi investitori. "Suntem optimisti, credem ca pe termen lung reforma fiscala va avea efecte pozitive", afirma reprezentantii Sigma Bleyzer. Faptul ca golul bugetar produs de cota unica se va acoperi prin cresterea altor impozite nu este vazut ca un factor negativ, fiind perceput drept o evolutie fireasca, tinand cont de faptul ca in UE toate aceste taxe exista deja. "Cred ca s-a discutat prea mult pe tema acestor noi taxe, care sunt absolut normale. Ele pot actiona ca un stimulent economic. De exemplu, in cazul majorarii impozitului pe tranzactiile imobiliare pentru firme, aceasta crestere ii va stimula pe cei care au spatii neutilizate sa le valorifice", crede Florescu.

Exista, desigur, si factori care afecteaza negativ interesul companiilor straine pentru investitii. Printre acestia se numara aprecierea din ultimele luni a leului fata de euro si dolar, fenomen perceput ca un element negativ pentru economie. "Fluctuatia semnificativa a celor doua valute importante in raport cu moneda nationala a creat o oarecare panica in randul investitorilor deja existenti si un anumit grad de neincredere celor care intentioneaza sa investeasca aici", considera Selena Parvulescu, reprezentant GBG Logistics, companie care ofera consultanta investitorilor straini.

De asemenea, birocratia la nivelul administratiei publice si schimbarile legislative prea multe si prea dese sunt factori care descurajeaza investitiile straine, domenii care se cer imbunatatite daca se vrea ca Romania sa ramana competitiva. In plus, mai sunt multe de facut la capitolul imaginea Romaniei in exterior. "Bulgaria a beneficiat de un marketing de tara mai bun decat Romania, fiind mai bine vazuta din acest motiv", crede Radu Bugica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri