Preocuparea CCIRB pentru sprijinirea IMM-urilor dateaza de multi ani, deoarece Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt cele care au cea mai mare nevoie de sprijin in contextul integrarii, dar asta fara a fi incalcate principiile concurentei loiale, a declarat Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), citat de Rompres.

"Ca atare, ajutorul nostru s-a indreptat, in primul rand, catre perfectionarea capacitatilor antreprenoriale ale micilor intreprinzatori. In acest sens, as aminti cursurile organizate de CERPECO, o structura specializata a CCIRB care lucreaza cu personal specializat in cadrul unui program Phare, dupa o metoda moderna, utilizata in peste 100 de tari. Apoi, Intreprinderile Mici si Mijlocii cu profil de productie au beneficiat de facilitati pentru a-si prezenta oferta in cadrul unor expozitii internationale", a apreciat presedintele CCIRB.

De mai multi ani, CCIRB a stabilit o serie de tari-tinta, considerand ca interesele Romaniei si ale operatorilor economici de a dezvolta raporturi comerciale in respectivele zone sunt mari. Acestea s-au stabilit in functie de complementaritatea economiilor, de relatiile existente, de potentialul identificat in sfera schimburilor de marfuri si a cooperarii economice. Evident, pe primul loc se situeaza cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene. Printre tarile-tinta din alte zone geografice unde se vor organiza misiuni de afaceri in acest an se numara China, Federatia Rusa, Ucraina, Turcia, Japonia, Irakul si Marocul. Intre prioritati se mai numara SUA, dar si state riverane Marii Negre.

Pietele traditionale nu mai prezinta interes pentru exportatorii romani

Preocuparea pentru aderarea Romaniei la UE a determinat scaderea interesului pentru pietele traditionale, adauga presedintele CCIRB. Cu toate ca exista specialisti in comert exterior, se remarca o lipsa de atentie pentru alte sectoare ale pietei mondiale, iar principala cauza este preocuparea Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana, este de parere Victor Babiuc. "Acest fapt a fost determinat de o trecere pe planul secund a unor piete traditionale, ceea ce a dus la pierderea unor vechi parteneri de afaceri. Un exemplu concludent este cel al Americii Latine sau al spatiului ex-sovietic, unde inainte de 1989 Romania exporta o mare varietate de bunuri industriale", a spus Victor Babiuc. El a subliniat si insuficienta pregatire profesionala a unor firme doritoare sa realizeze operatiuni de comert exterior.

"Ani de zile ne-am straduit sa stimulam comertul cu Rusia, dat fiind ca pe aceasta relatie avem un imens deficit de balanta comerciala din cauza importurilor energetice. Oamenii de afaceri se plangeau ca este o piata grea, ca existau probleme si asa mai departe.
O abordare serioasa a contractelor de livrari, pe de o parte, si patrunderea in alte zone decat Sankt-Petersburgul si Moscova, pe de alta, s-au dovedit a fi elemente capabile sa aduca succesul, fara insa a atinge volumul de exporturi pe care l-am putea face pe o piata de talia Rusiei", a mai precizat presedintele CCIRB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri