Tribunalul Bucuresti a decis sa aprobe cererea Hidroelectrica de a intra in insolventa, depusa saptamana trecuta, potrivit declaratiilor facute de avocatul Remus Borza, citat de Antena3.ro.
Remus Borza a precizat ca decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este executorie si va fi pusa in aplicare imediat, scrie Mediafax.

Potrivit lui Remus Borza, instanta a numit Euro Insol SPRL ca administrator judiciar in cazul procedurii de insolventa a Hidroelectrica.

Administratorul judiciar va incepe procedurile prin care va trebui sa readuca Hidroelectrica la profit, a precizat Remus Borza.

Potrivit acestuia, sarcina administratorul judiciar, asa cum prevede legea in aceasta materie, este aceea de a eficientiza activitatea companiei, de a o restructura, de a o supune unui plan de reorganizare, de a maximiza veniturile, de a plati toate datoriile de la masa credala si, in final, de a o readuce inapoi in circuitul economic.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a confirmat decizia de deschidere a procedurii insolventei in cazul Hidroelectrica, precizand ca adminsitratorul judiciar stabilit de instanta este Euro Insol SPRL.

Laura Andrei a precizat ca prin aceasta decizie s-au impus toate obligatiile prevazute de legislatia in vigoare in aceasta materie.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, a mai spus Laura Andrei.

Hidroelectrica SA a cerut Tribunalului Bucuresti, la finele saptamanii trecute, intrarea in insolventa.
Consiliul de Administratie a decis sa solicite intrarea in insolventa a Hidroelctrica din cauza scaderii cifrei de afaceri si a cresterii datoriilor, a informat compania, care a mentionat ca toate contractele vor fi continuate "in conditii de eficienta, transparenta si legalitate".

"Datorita secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane de lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelctrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15 iunie 2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societate sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatii judecatoresti", se arata intr-un comunicat transmis de companie si semnat de catre presedintele Consiliului de Administratie, Remus Vulpescu.

"Dorim sa asiguram si pe aceasta cale toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si legalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar contabili ai companiei", se mai spune in comunicatul Hidrolectrica.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, intrarea in insolventa a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vanzare a energiei daca va exista suspiciunea de frauda.

"Administratorul judiciar are dreptul sa decida terminarea sau continuarea contractelor. Daca va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Exista prezumtia ca aceste contracte sunt frauduloase pentru ca pretul a fost sub nivelul pietei", a declarat Piperea pentru Mediafax.

El a adaugat ca legea insolventei prevede ca pot intra sub incidenta suspiciunii de frauda contractele si actele aditionale la contracte incheiate in ultimii trei ani.

"Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate. Daca aceste contracte se faceau la pretul pietei, nu ar mai fi existat suspiciunea de frauda. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa decida daca vreunul dintre contracte este fraudulos", a precizat Piperea.

Ministerul Economiei a aratat, intr-un comunicat, ca decizia de a solicita intrarea in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica, mentionand ca institutia nu "interfereaza" in procedurile judiciare ale companiilor pe care le detine.

"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat in 2011 "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), si cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.


Intrarea in insolventa a Hidroelectrica, dupa "un dezastru de management" si seceta din 2011, nu vizeaza falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, si nu va duce la vanzarea de active sau inchiderea de hidrocentrale, a declarat Remus Vulpescu, presedintele CA si seful OPSPI.

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica, cel mai mare producator local de energie electrica, este neasteptata si creeaza un precendent, a declarat Rudolf Vizental, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, in cadrul conferintei M&A Outlook 2012, organizata de Wall-Street, impreuna cu Ernst & Young si PeliFilip.

„Asteptam sa intre in insolventa si companii de stat, insa nu as fi inceput cu o societate care se pregateste sa fie listata la bursa si care administreaza resurse naturale, nu ca CFR sau Posta Romana. Este un inceput care creeaza precedent si vor urma si altele”, a spus Vizental.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri