Criza de informaticieni creaza Ministerului Muncii dificultati in dezvoltarea unei baze de date nationale
Relatiile de munca au intrat intr-o alta faza de evolutie. Nu se poate vorbi de maturizare, dar nu mai suntem la stadiul cand nu stiam sa vorbim. Angajatii isi cunosc tot mai bine drepturile, iar angajatorii stiu sa distinga tot mai multe nuante ale muncii.

Relatiile de munca au intrat intr-o alta faza de evolutie. Nu se poate vorbi de maturizare, dar nu mai suntem la stadiul cand nu stiam sa vorbim. Angajatii isi cunosc tot mai bine drepturile, iar angajatorii stiu sa distinga tot mai multe nuante ale muncii. Inspectia Muncii a reusit, in sase ani, sa mai faca un pic de ordine pe piata muncii. Fie si numai prin aplicarea unor amenzi tot mai usturatoare. S-ar putea face mai mult, dar sunt trei mari obstacole pe care inspectorul general Mariana Basuc nu reuseste sa le depaseasca:

1 Lipsa inspectorilor.

De doi ani, posturile sunt blocate. Multi functionari pleaca, atrasi de avantajele pietei private, multi se pensioneaza, iar altii nu mai pot fi angajati.

2 Lipsa unui sistem informatic.

Din toamna se va introduce un sistem electronic de evidenta a angajatilor, dar cu o floare nu se va face primavara pe campia muncii. Este nevoie de crearea unei baze de date electronice, astfel incat inspectorii sa poata vizualiza, intr-o clipa, tot traseul profesional si modul de plata pentru fiecare cetatean care presteaza o activitate in Romania. Mariana Basuc spune ca, desi proiectul este foarte scump, nu finantarea ar fi problema, ci lipsa acuta de informaticieni din administratia publica. Deoarece sunt prost platiti, informaticienii ocolesc acest segment al pietei muncii. Pentru a se putea pune pe picioare proiectul de informatizare este nevoie, inca din faza de concepere, de informaticieni. Este nevoie de ei chiar si pentru alcatuirea caietului de sarcini pentru licitarea proiectului. Vis greu de indeplinit, daca luam in considerare amanuntul ca, in acest moment, trei inspectorate de munca din tara nu mai au nici un informatician.

3 Paradoxul relatiilor dintre angajatori si angajati.

Interesele pe termen scurt ale angajatilor ii determina sa accepte fel si fel de formule contractuale care decoloreaza, in nuante tot mai deschise de gri, munca la negru. Angajatii reclama la Inspectia Muncii abaterile de la prevederile legale numai in clipa in care se confrunta cu probleme de sanatate, de pensie sau cand au nevoie sa beneficieze de sprijinul statului pentru cresterea copilului sau in alte situatii sociale. Altfel, victimele se complac in relatia cu calaul.


Scade munca la negru, dar creste munca la gri

In anul 2005, s-au inregistrat la inspectoratele de munca 4.977 de contracte individuale de munca din totalul de 8.492 de persoane depistate ca lucrau fara forme legale, ceea ce reprezinta un procentaj de 58,61% (cu 2% mai multe contracte inregistrate fata de 2004).

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23657&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri