"Am intrat in era post-petroliera", a proclamat toamna trecuta premierul francez Dominique de Villepin, indemnandu-si concetatenii sa economiseasca energie si sa opteze pentru sursele de energie regenerabila. Dupa exemplul francez, si Romania incearca sa gaseasca solutii de eficientizare a resurselor energetice.

Astfel, specialistii si-au propus ca pana in 2010 consumul de energie electrica din resursele regenerabile sa ajunga la 33% din consumul intern, in conditiile in care, in momentul de fata, se situeaza in jurul a 28% si este acoperit exclusiv din energia produsa in hidrocentrale. Pe de alta parte, nici nu poate fi vorba despre investitii existente in sectoare ca energia eoliana, solara sau biomasa.

Inlocuim gazul natural rusesc

Cea mai frecventa intrebare legata de utilitatea tehnologiilor regenerabile este: Ce m-ar putea determina sa imi montez un panou solar performant, care este si destul de scump, si in cat timp as putea sa-mi amortizez investitia? Sistemele regenerabile sunt, intr-adevar, scumpe, insa la nivel national implementarea lor presupune o scadere drastica a cheltuielilor pentru combustibil.

Mai mult, un raport recent al Ministerului Economiei si Comertului pune in lumina o realitate alarmanta, faptul ca rezervele de titei si cele de gaze naturale ale Romaniei vor mai asigura consumul intern pentru inca 13-14 ani. De fapt, tara noastra importa, in acest moment, gaze naturale din Rusia in proportie de 40%, la cel mai mare pret din Europa pe mia de metri cubi. Pretul, de 280 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de doar 240 de dolari platiti de majoritatea statelor comunitare, este ridicat din cauza faptului ca Romania nu importa direct din Rusia, ci prin intermediari. Astfel, pe fondul exploziei prognozate pentru urmatorii ani a pretului hidrocarburilor, dublata de dependenta de gazul rusesc, productia pe baza de carbune si energia nucleara reprezinta principalele optiuni pentru viitor.

Stimulente fiscale pentru producatori

Ioan Silviu Lefter, presedintele Agentiei Nationale pentru Conservarea Energiei (ARCE), a precizat ca este in curs de elaborare un proiect de lege privind acordarea de stimulente fiscale producatorilor de energie regenerabila, similare celor acordate in majoritatea statelor europene. Stimulentele se refera in principal la subventionarea de la bugetul de stat sau reducerea TVA la achizitionarea echipamentelor, masuri menite sa incurajeze patrunderea pe piata a producatorilor de energie din tehnologii regenerabile.

Dar, daca pentru sursele regenerabile de energie exista un cadru legislativ bine pus la punct, pentru energia termica si apa calda menajera produse prin utilizarea biomasei, a energiei geotermale, a panourilor solare termice si a pompelor de caldura, acest cadru nu exista. Totodata, Lefter a anuntat ca Agentia va demara in luna iunie un program de lucrari de eficienta energetica adresat autoritatilor publice, in valoare de 500 miliarde de lei, cu fonduri alocate de la buget. Astfel, cu toate ca regenerabilele reprezinta in Romania o piata virgina, la capitolul eficienta energetica tara noastra nu sta foarte rau, in comparatie cu statele comunitare. Aceasta pentru ca specialistii spun ca peste 30% din energia electrica este curata, fiind asigurata de hidrocentrale.

UE, in topul eficientei energetice

Romania ar putea deveni o piata atractiva pentru producatorii de energie provenita din surse regenerabile. Pentru aceasta, este necesara pe de o parte respectarea directivelor forurilor europene, dar si stimularea producatorilor locali, a declarat, marti, Thierry Meraud, reprezentant al ADEME - Agentia Nationala a Mediului si Controlul Energiei din Franta. El a estimat ca energia regenerabila va acoperi cam 22% din productia de energie a Romaniei, pana in 2010.

"Romania va deveni o piata interesanta pentru producatorii de energie regenerabila, iar ADEME este aici pentru a cauta oportunitati de proiecte", a afirmat Meraud, prezent la Bucuresti la Expozitia de Tehnologii din Resurse Regenerabile. In prezent, Uniunea Europeana este cea mai pregatita in majoritatea tehnologiilor pentru utilizarea eficienta a energiei si valorificarea surselor noi si regenerabile de energie. Astfel, mai mult de o treime din cifra de afaceri mondiala a industriei mondiale de profil revine europenilor.

Instalatii de producere a energiei termice pe baza de resurse regenerabile:

- Colector solar cu tuburi - instalatie formata din 20 de tuburi cu vid, necesara acoperirii consumului de apa calda menajera si, partial, a consumului de energie termica pentru incalzire, costa cam 4.090 de euro.

- Boilerul solar - cuprinde cazanul de incalzire a apei si unul sau mai multe panouri solare, costa cam 1.852 de euro
- Instalatia cu pompa de caldura - foloseste drept sursa de energie solul, apa (freatica, reziduala, rezultata din procesul de productie) sau aerul, de unde extrage energia termica, costa aproximativ 5.000 de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri