In doar cinci ani, pretul aurului a crescut de aproape 2,5 ori, cu putin timp in urma o uncie comercializandu-se cu aproape 630 de dolari
Un motiv suficient pentru a ne gandi ca pe viitor sa includem aurul printre posibilele investitii, mai ales ca unii analisti apreciaza ca valoarea unei uncii din metalul galben ar putea sa ajunga chiar si la 1.000 de dolari.

Pe piata romaneasca, in afara de tezaurizare sub forma de bijuterii sau monede, alte posibilitati de a investi in aur nu exista. Din acest punct de vedere, piata internationala ne ofera mult mai multe posibilitati.

Sase sunt modalitatile principale de a investi in aur pe piata internationala: 1) monede si lingouri; 2) produse bursiere specializate; 3) conturi de aur; 4) certificate in aur; 5) fonduri specializate; 6) produse structurate legate la aur.

O modalitate de a investi in aur sunt produsele bursiere specializate. Astfel de produse sunt tranzactionate pe pietele bursiere din Australia, Franta, Africa de Sud, Marea Britanie, SUA si Japonia. Spre deosebire de alte produse bursiere tranzactionate pe pietele de capital, hartiile de valoare prin care se pot face investitii in aur au acoperire de 100%, adica oricand pot fi schimbate in aur. Valoarea lor urmareste indeaproape pretul aurului. In categoria hartiilor de valoare prin care se pot face investitii in aur sunt incluse contractele futures si options pe aur.

Contractele futures sunt angajamente ferme de a livra sau a primi o cantitate de aur la un moment dat si in conditii de calitate, cantitate si pret convenite initial. Rar insa acest tip de contract se incheie prin livrarea sau primirea aurului de catre client. Avantajul contractelor futures sta in faptul ca este posibil a se lucra in marja (doar o fractiune din contract este efectiv platita, iar in momentul in care pretul aurului are o evolutie defavorabila, aducand pierderi investitorului, acesta trebuie sa completeze depozitul constituit ca marja).

Pretul contractelor futures include atat dobanda pentru detinerea/imprumutul aurului, cat si costuri legate de depozitare si asigurare. Contractele futures sunt tranzactionate in general la bur- sele de marfuri (New York Mercantile Exchange Comex Division - www.nymex.com, Tokyo Commodity Exchange - www.tocom.or.jp ).

Sursa: http://www.baniinostri.ro/dinrevista/pontul_saptamanii.php?ContentID=113

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri