Pretul aurului a inchis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat reducerea programului de achizitii de obligatiuni, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Cotatiile futures la aur au scazut joi cu 3,4% si au inchis la cel mai redus nivel din august 2010.
Vineri, pretul aurului a revenit in urcare usoara pe piata spot, recuperand 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. Joi, aurul a inchis in scadere cu 2,5% pe piata spot.
Analistii Goldman Sachs considera ca declinul aurului nu a luat sfarsit, iar metalul pretios va inregistra cea mai abrupta scadere anuala din ultimii 32 de ani.
Banca americana estimeza ca aurul va cobori anul viitor la 1.050 dolari pe uncie.
Aurul traverseaza primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzand din increderea in capacitatea metalului pretios de a-si conserva valoarea pe termen lung.
Rezerva Federala a SUA a anuntat miercuri seara ca va reduce incepand din luna ianuarie achizitiile de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au inchis miercuri la maxime istorice.
Fondurile de investitii in aur au pierdut in acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.
Pretul aurului a crescut cu 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe masura ce activele Rezervei Federale au crescut de la sub 1.000 miliarde de dolari la peste 3.000 de miliarde, odata cu programele de relaxare cantitativa adoptate pentru a sprijini cresterea economica.
Aurul a atins un record istoric in septembrie 2011, de 1.923,7 dolari pe uncie, dupa care a pierdut aproape 40% din valoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri