Castigul salarial mediu net in luna martie a fost de 828 de lei, in crestere cu opt procente fata de luna precedenta potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, castigul mediu brut a crescut pana la valoarea de 1101 lei.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in majoritatea activitatilor economiei nationale fiind determinate de plata primelor lunare, indexarilor si realizarilor de productie. Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele sectoare de activitate:
- peste 30% in activitatile: extractia hidrocarburilor si servicii anexe, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, intermedieri financiare;
- intre 10% 20% in activitatile: miniera, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati anexe si auxiliare de transport, posta si curier si asigurari.

Cele mai mari salarii le au in continuare cei din domeniul financiar, mai exact din intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), care au castigat in medie luna trecuta 3158 de lei potrivit INS. Urmatorii clasati din punct de vedere al castigurilor salariale sunt cei din industria extractoare de hidrocarburi si serviciile conexe acesteia, care au castigat in medie 2249.

La polul opus se afla salariatii din industria prelucrarii lemnului (493 lei) si cei din industria fabricarii articolelor de imbracaminte (502 lei). Din datele INS mai reiese ca scaderea castigului salarial mediu net, in luna martie, s-a inregistrat in activitatile de fabricarea produselor din tutun, posta si telecomunicatii ca urmare a primelor acordate in luna februarie.

Efectivul salariatilor din unitatile cu peste 4 salariati a fost in luna martie de 4,582 mil. persoane, cu 16,4 mii persoane mai mult decat in luna februarie 2006. Cresteri ale numarului de salariati s-au inregistrat in activitatile: agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, cercetare-dezvoltare, administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala. Scaderi ale numarului de salariati s-au inregistrat in activitatile: industrie extractiva, industria de tabacire si finisare a pieilor, comert.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri