Romania produce anual in jur de 5,2 miliarde de litri de lapte, iar cota negociata cu UE este de 3,1 miliarde de litri. Problema este ce se va intimpla cu laptele produs in plus si care va trebui folosit exclusiv pentru autoconsum. Tot ce iese pe poarta gospodariei este considerat in circuitul comercial si trebuie sa se incadreze in cota primita. Directorul Viorel Borsan, din cadrul Ministerului Agriculturii, ofera o solutie pentru ca gospodarii sa nu fie pusi in situatia de a arunca laptele: sa se reorienteze si sa creasca vaci pentru carne. Altfel, vor ajunge probabil in situatia fermierilor polonezi care, inca din primul an dupa aderare, au fost amendati de Uniunea Europeana pentru ca au produs prea mult lapte.

Programe pentru atragerea taranilor

O mare parte a fermierilor mici vor disparea de pe piata si, cum 95% din laptele produs in Romania este oferit de taranii cu doua-trei vaci, procesatorii incearca sa-i ajute sa se dezvolte. In schimbul unor ajutoare financiare, firmele semneaza cu fermierii contracte de livrare pentru 5-10 ani.

„Aceste contracte sint capitale in perspectiva aderarii“, a precizat Milena Nedelcu, reprezentantul Danone. Firmele ajuta taranii sa cumpere aparatele de muls, foarte importante pentru asigurarea calitatii laptelui. „Printr-un program guvernamental, taranii primesc o subventie de 60% din pretul unui aparat, iar noi le dam restul in avans. Ne dau banii inapoi platind cu lapte in 18 luni. In acest fel, sintem siguri ca laptele este de calitate“, a spus Zoltan Feher, director national materie prima Friesland.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5208&art=12546&cHash=409931048a