Modificarea repetata, prin diverse ordonante si hotarari de guvern a Legii contabilitatii din 1991, a dus la republicarea acesteia in "Monitorul Oficial". Noua varianta a actului normativ, dupa care se lucreaza deja, intra in vigoare, oficial, astazi. Contraventiile si sanctiunile prevazute sunt aspre, ajutand in acest mod autoritatile sa lupte impotriva evaziunii fiscale. Insa, potrivit specialistilor, doar cu sanctiuni "nu se face primavara". Amenzile minime sunt de un milion de lei, iar cele maxime pot urca pana la 300 milioane de lei.

Societatile comerciale, companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile corporatiste si celelalte persoane juridice au obligatia, potrivit Legii 82/1991, republicata in 14 ianuarie 2005, sa organizeze contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si, totodata, sa intocmeasca situatii financiare anuale. Nepublicarea acestora se considera contraventie si se pedepseste cu amenda de la 20 la 300 milioane de lei.

Neinregistrarea in contabilitate, amendata cu 100 milioane de lei

Sume cuprinse intre 10 si 100 milioane de lei vor scoate din buzunar cei care detin bunuri materiale, titluri de valoare si numerar, ori efectueaza operatiuni economice fara sa le inregistreze in contabilitate. Totodata, agentii economici care nu fac inventarul activitatii prestate sau a bunurilor, precum si cei care nu intocmesc situatiile financiare anuale risca amenzi cuprinse intre patru si 50 milioane de lei. Pana la 40 milioane de lei vor plati amenda cei care nu utilizeaza si nu completeaza corect registrele de contabilitate, precum si agentii economici care nu intocmesc si nu utilizeaza documentele justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate. Totodata, neintocmirea si nedepunerea situatiilor financiare periodice este sanctionata cu amenda cuprinsa intre cinci si 15 milioane de lei. Prezentarea situatiilor financiare care contin date eronate sau necorelate este amendata cu sume cuprinse intre doua si 10 milioane de lei. Criteriile in functie de care se stabileste nivelul amenzii se coreleaza cu valoarea cifrei de afaceri. Amenzile pot fi majorate doar de catre guvern, la propunerea Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Evazionistii notorii nu intra in panica

Daca omului de rand i se zbarleste pielea auzind aceste cifre, ei bine, cei care sunt cu adevarat porniti spre evaziune fiscala nu sunt deloc "atinsi" de aceste sume, fie ele chiar si de cateva sute de milioane de lei. Si asta pentru ca, asa cum spun si specialistii in taxe, impozite si contabilitate, amenzile nu inseamna nimic si nu pot rezolva absolut nimic daca nu sunt corelate cu un sistem de control bine pus la punct, eficient. "In primul rand, sanctiunile prevazute de Legea contabilitatii poate ca ar trebui sa se regaseasca intr-o lege a evaziunii fiscale", ne-a declarat, ieri, Gabriel Sincu, specialist in fiscalitate, reprezentant al unei societati cu acest profil. "In al doilea rand, sunt cazuri in care amenzile nu reprezinta nimic", a subliniat Sincu, referindu-se la cazurile firmelor-fantoma. Acestea nu depun bilanturile contabile semestriale sau anuale, dar nici nu sunt de gasit pentru a fi amendate. "In acest caz, amenda nici nu mai conteaza. Poti majora in fiecare zi amenzile, dar, daca nu exista un sistem de control foarte bine organizat si puternic, nu se rezolva problemele cu care ne confruntam din cauza evaziunii fiscale", a mai precizat Sincu, amintind cazurile in care "organele de control organizeaza inopinate tot la acei agenti economici corecti, care sunt de gasit la sediile sociale declarate". Potrivit acestuia, au existat nenumarate cazuri in care organele de control au apelat la politie pentru a da de urma firmelor-fantoma. Din pacate, nu a fost gasit reprezentantul nici uneia dintre acestea, dar evaziunea fiscala o data facuta creeaza pagube.

Pentru firmele mari, sumele nu sunt semnificative

"In cazul unei firme mari, o amenda de pana in 10.000 de euro nu conteaza foarte mult. Si nici nu se ajunge la asta, pentru ca o companie nationala, spre exemplu, isi depune la zi situatiile financiare anuale", a mai precizat Sincu. Firmele mici insa pot avea de suferit, potrivit acestuia, daca "incaseaza" o amenda de asemenea valoare. "Pentru buticul din colt, o amenda de 300 milioane de lei poate duce chiar la inchiderea acestuia. Deci agentul economic respectiv devine mai disciplinat si mai corect", a conchis specialistul in fiscalitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri