Economia Turciei a crescut cu 3% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ritm mai rapid decat anticipau analistii, iar autoritatile estimeaza o accelerare pe parcursul anului, in timp ce analistii considera ca instabilitatea politica reprezinta un risc pentru avansul PIB.
Analistii estimau un avans de 2,3% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului anterior. Biroul de statistica din Turcia a anuntat, de asemenea, ca economia a inregistrat o crestere de 1,6% fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, ajustata sezonier si pentru zile lucratoare, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de Mediafax.

Autoritatile din Turcia au anuntat datele economice in timp ce politia intervenea in forta pentru a elibera piata Taksim, ocupata de protestatatari care contesta politica autoritara a guvernului, scrie Bloomberg.

Banca centrala a anuntat luni masuri extraordinare pentru controlul lichiditatii, in contextul volatilitatii ridicate a monedei Turciei. Banca ar putea incepe de marti interventii directe pe piata valutara pentru a proteja lira.

Datele privind economia sunt o surpriza pozitiva, a declarat economistul sef pentru piete emergente al Standard Bank, Timothy Ash, notand insa riscurile reprezentate de protestele de amploare impotriva guvernului.

"Ma astept ca instabilitatea politica si rezervele valutare sa afecteze cresterea pentru restul anului", a spus el.

Economia Turciei a avansat cu 2,2% anul trecut.

Ministrul de Finante, Mehmet Simsek, a declarat ca autoritatile se asteapta la accelerarea cresterii in trimestrul al doilea, astfel incat sa fie atins obiectivul pentru un avans al PIB de 4% pe ansamblul intregului an.

Politia din Turcia a folosit marti tunuri cu apa si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor din Piata Taksim. Politia a intrat in Piata Taksim pentru prima data dupa ce protestele fata de dezvoltarea unui proiect imobiliar intr-un parc au luat o turnura violenta.

Date separate anuntate de banca centrala marti au aratat o crestere a deficitului de cont curent - principala vulnerabilitate a Turciei - la 8,71 miliarde de dolari in aprilie, de la 5,5 miliarde de dolari in martie. Pentru primele patru luni deficitul s-a situat la 24,34 miliarde de dolari, fata de 20,76 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri