Dupa noile sanctiuni anuntate de SUA atat impotriva Rusiei cat si a Turciei, rubla ruseasca si lira turceasca s-au depreciat semnificativ, joi, scrie Financial Times. Sanctiunile Washingtonului vizeaza doi ministri turci, dar si multi oameni de afaceri din Rusia, companii si oficialitati guvernamentale, apropiate de Putin.

In tranzactiile de la Londra, lira turceasca s-a depreciat cu peste 3% fata de dolar, la un minim istoric de 5,4364 lire/USD, dupa ce luni atinsese 5,4253 lire pentru un dolar.

Declinul vine dupa ce un inalt oficial turc a fost primit miercuri la Departamentul de Stat de la Washington, pentru a incerca dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele doua tari dupa incarcerarea in Turcia a pastorului american Andrew Brunson, scrie Agerpres.

SUA si Turcia, cea mai grava criza din ultimele decenii

SUA si Turcia, doi aliati din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai grava din ultimele decenii criza din relatiile lor. Saptamana trecuta, Washingtonul a initiat sanctiuni impotriva a doi ministri turci, iar Ankara a reactionat prin masuri similare.

Intre timp, rubla ruseasca si-a extins deprecierea miercuri, cand Washingtonul a anuntat ca va impune noi sanctiuni Rusiei la finalul lui august, dupa ce a stabilit ca Moscova a folosit un agent neurotoxic impotriva unui fost agent rus si a fiicei sale, in Marea Britanie.

Washingtonul impune sanctiuni Rusiei

Dupa ce miercuri rubla s-a depreciat cu 3%, joi dimineata inregistra un declin de inca 1%, si se tranzactiona la 66,24 ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din noiembrie 2016. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu 15%, dupa ce, in 6 aprilie, Washingtonul a impus sanctiuni substantiale impotriva unor oameni de afaceri, companii si oficialitati guvernamentale din Rusia, afectand aliati ai presedintelui Putin.

Si alti factori au contribuit la deprecierea semnificativa a lirei turcesti si a rublei rusesti.

Economia Turciei arata semne de supraincalzire, inflatia urcand la aproape 15%. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut aproximativ 43% din valoare, din cauza temerilor privind cresterea influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare.

Luna trecuta, Turcia a eliminat o clauza care stipula ca mandatul guvernatorului Bancii Centrale are o durata de cinci ani, printr-o ordonanta de urgenta publicata cu putin timp inainte ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa depuna juramantul pentru un nou mandat.

Decretul, publicat in Monitorul Oficial, a eliminat clauza care prevedea ca "guvernatorul Bancii Centrale este numit printr-o decizie a Cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat in functie la finalul acestei perioade".

De asemenea, s-a renuntat la cerinta ca viceguvernatorii Bancii Centrale sa aiba o experienta de cel putin 10 ani in domeniul financiar bancar, precum si la prevederea ca acestia sa fie propusi de guvernator.

Turbulentele de joi nu au afectat imediat alte monede emergente. Indicele MSCI, care monitorizeaza 25 de monede de pe pietele emergente, inclusiv lira turceasca si rubla ruseasca, inregistra un declin de 0,2%.

Kit Juckes, analist la Societe Generale, a apreciat ca deprecierea lirei turcesti si a rublei rusesti reprezinta "miscari particulare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri