Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca a mai candidat pentru functia de presedinte, iar acum „nu se mai pune problema”, potrivit unui interviu Mediafax.

Intrebat in ce conditii ar candida la Presedintie, Isarescu a subliniat ca s-a intrebat retoric „Sa-mi schimb profesiunea la 65 de ani? In Romania, presedintele, conform Constitutiei, este un om politic. La 65 de ani imi este greu sa ma debarasez de haina de bancher, care-ti intra in piele. Nu prea stiu cazuri ca la 65 de ani, sa intre cineva in viata politica”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat si conditiile relaxarii monetare mai accentuate de saptamana trecuta, care nu putea fi demarata in perioada in care inflatia era ridicata. El a aratat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura si alte sectoare productive, asa cum a facut si pana in prezent.

In acelasi timp, seful bancii centrale vede o schimbare in arhitectura sistemului bancar european, unde lichiditatea va fi asigurata de clientii cu depozite in nivelul garantat, de 100.000 de euro, in timp ce deponentii cu sume mai mari vor alege sa-si diversifice plasamentele si sa-si asume responsabilitati, ceea ce va determina dezvoltarea pietei de capital.

Acestea sunt principalele sale declaratii:

BNR nu a spus niciodata ca acest credit in valuta trebuie anihilat. Noi am afirmat in repetate randuri ca acest tip de credit nu ar trebui acordat acelor clienti ai bancilor care nu au venituri in valuta.

Noi am luat o serie de masuri generale de descurajare a creditului in valuta, introducand astfel in Romania normele de creditare pe care ulterior le-a promovat Banca Centrala Europeana. Cand situatia s-a schimbat, si masurile BNR au fost in concordanta cu noile realitati. Reamintesc ca am redus rezervele minime obligatorii si in perioada 2009 – 2010, de la 40% la 20% la valuta si de la 20% la 15% la lei.

Chiar daca deciziile se iau pe baza a ceea ce se intampla in Romania, trebuie sa ne uitam la nivelul dobanzilor din tarile vecine, pentru ca altfel exista pericolul ca intrari-iesiri masive de capital, si in special capitaluri speculative pe termen scurt, sa dezechilibreze situatia. Cu alte cuvinte, facem politica monetara in conditii de economie deschisa si deci cu miscari de capitaluri care pot sa fie perturbatoare.

Va reamintesc ca in perioada 2009-2012 ajustarea interna a fost extrem de mare. Daca se suprapunea si o dezintermediere ampla, atunci efectul contractionist asupra economiei ar fi fost masiv. Or, acum, in conditiile unei consolidari fiscale, undeva intre 3% si 2% din PIB, daca se vor mai face eventuale ajustari fiscale, acestea vor fi mici, deci tara poate sa suporte o anumita dezintermediere. Dar dezintermedierea trebuie sa fie moderata si controlata. Adica sa nu fie cu sume masive.

In ceea ce priveste bancile comerciale, este drept ca intr-o anumita masura sunt cam aceleasi garnituri de conducatori care au dat creditele, bancheri care au fost optimisti, si care acum probabil ca sunt super-pesimisti. Asta este si discutia pe care noi, si eu personal, o avem cu bancherii comerciali. Sa evite extremele.

Asa sunt bancherii. Ei se entuziasmeaza si pe urma intra in pesimism.

Bancile comerciale trebuie sa realizeze ca performanta si profitabilitatea depind de calitatea clientilor, de maniera in care reuseste conlucrarea cu ei. S-a format un tavalug de opinii despre banci, cum ca ar fi pline de putregaiuri ce trebuie curatate.

Se va accentua creditarea in lei si va ajunge sa compenseze scaderea creditului in valuta, astfel incat sa avem pe total o crestere a soldului imprumuturilor. Se intampla oricum, este un proces deja inceput.

Cand spunem armonizare nu ne referim la a ajunge chiar in 2%, ci la o apropiere consistenta de nivelurile din UE. Si asta pentru ca mai e mult credit in valuta, mai exista tentatia de a lua credit in valuta.

Bancile au inca probleme. Nu dai credit pe productia neterminata, nu dai credit pe productia terminata. Dar sa nu dai credit nici pe productia livrata, care este deja pe raft pe motiv ca fuge cu marfa? In continuare, bancile ridica problemele cu recuperarea si executarea greoaie a garantiilor.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri