Banca Nationala a Romaniei a stabilit niveluri maxime ale gradului de indatorare in cazul creditelor ipotecare si de consum, atat in lei, cat si in valuta. Romanii cu venituri disponibile mici si care spera sa ia un credit ar putea fi puternic afectati de la 1 iulie, in contextul in care gradul de indatorare in cazul creditelor ipotecare cu dobanda variabila va fi plafonat la doar 40%, conform unui proiect BNR obtinut de wall-street.ro.

Mai multe banci din piata acorda in prezent credite ipotecare aplicand un grad de indatorare si de 60-70%, chiar fara sa ofere beneficiul unor rate fixe pentru mai multi ani.

Potrivit modificarilor pe care BNR vrea sa le aduca regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa nivelul maxim al gradului de indatorare* va fi de la 1 iulie 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala a stabilit plafonul la 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.

*Gradul de indatorare reprezinta procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii din care se scad cheltuielile de subzistenta pentru toti membrii familiei) care poate reprezenta rata la un credit.

La creditele de consum, unde majoritatea bancilor ofera dobanzi variabile, corelate la evolutia Robor, plafonul setat de BNR este si mai descurajant, de 25% la imprumuturile in lei si 15% la cele in valuta. Urmariti mai jos anexa din proiectul care stabileste conditiile de creditare pe care trebuie sa le respecte bancile si IFN-urile.

plafon grad de indatorare BNR

Proiectul mai specifica faptul ca "pentru primul credit pentru investitii imobiliare contractat in scopul achizitionarii unei locuinte ce este/urmeaza a fi ocupata de debitor, gradul total de indatorare si fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investitii imobiliare sunt cu 5 puncte procentuale mai ridicate fata de valorile prezentate in tabel".

Totodata, banca centrala a stabilit ca nivelul maxim al gradului total de indatorare in cazul persoanelor care beneficiaza atat de credite in lei, cat si de credite acordate/indexate in valuta, nu poate depasi 40%, cu respectarea nivelurilor maxime pe tipuri de credit.

Romanii care au deja credite nu vor fi afectati de aceste plafoane decat atunci cand vor accesa un nou imprumut, urmand ca banca sa le calculeze din nou gradul total de indatorare si sa vada daca se incadreaza pe noile maxime setate de BNR.

Totodata, BNR a stabilit ca bancile sa creasca socul de dobanda in cazul simularilor efectuate pe rate inainte de a acorda un credit, de la 0,6 puncte procentuale la 2 puncte procentuale. In cazul socului pe cursul de schimb, deprecierile luate in calcul au ramas la fel ca in 2012: 35,5% pentru euro, 52,6% pe francul elvetian si 40,9% pe dolar.

Semne de alarma privind creditarea ipotecara si o iminenta franare a ei de catre banca centrala au aparut inca de anul trecut. In toamna lui 2017, creditarea ipotecara depasea pragul de alerta pentru al saselea trimestru consecutiv, potrivit avertizarilor emise de Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM).

Indatorarea populatiei reprezenta o vulnerabilitate la adresa stabilitatii financiare, avand in vedere ca la acea data o treime dintre debitorii care contractasera un credit in ultimul an aveau un grad de indatorare de peste 55%.

Ulterior, in noiembrie 2017, guvernatorul BNR Mugur Isarescu confirma faptul ca se analiza plafonarea gradului de indatorare pentru cei cu venituri reduse.

Sursa foto: Leonid Andronov_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri