Nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta incepand din 1 ianuarie 2019, in timp ce pentru pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea conditiilor de creditare aprobat, miercuri, de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Noile limite se vor aplica din 1 ianuarie 2019.

"Consiliul de Administratie al BNR a adoptat astazi, 17 octombrie a.c., Regulamentul pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN", se arata intr-un comunicat al bancii centrale remis Agerpres.

Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019.

De asemenea, creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Banca centrala ofera si un exemplu cu privire la impactul noului regulament asupra nivelului ratelor maxime contractate de debitori. Astfel, pentru o persoana cu un venit net de 3.000 de lei, rata lunara maxima este de 1.413 lei pana la 31 decembrie 2018, urmand ca de la 1 ianuarie 2019 sa nu depaseasca 1.200 de lei. In cazul unei gospodarii formate din doi adulti si doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar, rata maxima va fi de 2.000 de lei din ianuarie anul viitor, fata de 1.996 lei in prezent.

In ceea ce priveste indatorarea la nivel individual pe segmentul creditelor ipotecare, media pietei pana la 31 decembrie este de 47% urmand ca, dupa 1 ianuarie, sa scada la 40% (45% pentru prima locuinta). De asemenea, la creditele de consum, gradul de indatorare la nivel individual este de 45% urmand sa se reduca la 40% din 2019.

Potrivit BNR, unul dintre obiectivele urmarite la modificarea Regulamentului este simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare in conditiile in care, conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant. Un alt obiectiv este protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.

Totodata, comunicatul bancii centrale arata ca este vorba si despre facilitati pentru cresterea sustenabila a activitatii de creditare a populatiei in sensul in care vor exista reguli mai permisive pentru achizitionarea primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor, iar limita gradului de indatorare nu se aplica pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecarui creditor. De asemenea, va fi redusa birocratia bancara pentru acordarea unei credit.

Masuri similare de ordin prudential au fost adoptate deja in alte tari cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, se precizeaza in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.

La inceputul acestei luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, anunta ca Banca Nationala a Romaniei se gandeste la o orientare pe baze sanatoase a creditarii, fiind spre binele consumatorilor si al industriei.

"Eu as redefini aceste masuri. Suntem in faza finala. Vor fi anuntate intr-un timp nu prea indepartat. Am discutat si cu industria. Am discutat si cu alti factori de decizie in Romania si as redefini. Noi ne gandim la o orientare pe baze sanatoase a creditarii. E spre binele consumatorilor, utilizatorilor de credite, sa-si evalueze bine posibilitatile de rambursare ca sa nu mai avem surprize. Dificultatile de rambursare ale populatiei si ale sectorului corporatist, intreprinderilor, sunt chestiuni de stabilitate financiara si pe noi ne preocupa acest lucru. Este si spre binele industriei sa nu traiasca din nou cu o crestere a creditelor neperformante", a spus Mugur Isarescu in 3 octombrie.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta din octombrie, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.

De asemenea, a fost decisa mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri