Noi argumente in favoarea modificarii programului Prima Casa si a limitarii gradului de indatorare a populatiei. Dupa ce Comitetul se Supraveghere Macroprudentiala a recomandat recalibrarea programului pentru a se adresa doar persoanelor cu venituri reduse, Banca Nationala aduce elemente in sustinerea acestei idei. Creditul Prima Casa creste mai accelerat decat ipotecarul clasic, clientii cu astfel de imprumuturi au un grad de indatorare mai ridicat, si, in aceste conditii, riscul de neplata creste din cauza majorarii dobanzilor. La toate acestea se adauga si piata imobiliara, cu preturi in crestere.

In perioada aprilie 2017 - martie 2018, 31% din totalul creditelor nou acordate populatiei sunt prin Prima Casa. In acelasi timp, aceste imprumuturi au reprezentat 60% din creditele pentru locuinte contractate.

“Creditul imobiliar a consemnat un avans important in cursul anului 2017, in contextul unui ritm alert de creditare si de crestere a valorii mediane a imprumuturilor nou acordate. Aceasta evolutie a condus si la o majorare a gradului de indatorare pentru debitorii care au accesat in ultimul an credite ipotecare, relativ la cei care aveau deja imprumuturi contractate. In structura, creditul Prima Casa cumuleaza circa jumatate din totalul expunerilor ipotecare, iar in perioada martie 2017 - martie 2018, aproximativ 60% din fluxul de credit nou a fost acordat prin intermediul programului guvernamental. In plus, gradul de indatorare pentru debitorii cu credite Prima Casa nou acordate in perioada martie 2017 – martie 2018 este mai mare decat cel al debitorilor care au contractat imprumuturi ipotecare standard (44% fata de 42%)”, se mentioneaza in cel mai recent Raport asupra Stabilitatii Financiare, elaborat de BNR.

Cu cat a crescut rata la un credit de casa in ultimul an?

Totodata, banca centrala se arata preocupata in special de segmentul debitorilor cu venituri reduse pentru care cresterea dobanzilor, coroborata cu inasprirea politicii monetare, poate genera probleme de rambursare.

“Majoritatea fluxurilor de credite ipotecare noi si circa o treime din creditele de consum noi sunt acordate cu dobanda variabila. Astfel, modificarile indicelui ROBOR se reflecta in costul de finantare al unei proportii semnificative a debitorilor. In perioada martie 2017 – martie 2018, ponderea creditelor ipotecare in lei pentru care s-a consemnat o crestere a ratei de dobanda a fost de 84 la suta. In acelasi interval, costul lunar pentru un credit ipotecar standard a inregistrat o majorare de aproximativ 108 lei, in timp ce in cazul unui imprumut standard de tip Prima Casa costul lunar a crescut cu 129 lei (in ambele cazuri cresterea in termeni relativi a fost de 15%”, noteaza BNR.

De data aceasta, insa, cresterea ratelor a fost contrabalansata de majorarea salariilor (tot cu 15%), in perioada analizata.

La toate acestea se adauga si cresterea preturilor locuintelor, mai accelerata in Capitala, evolutie care a determinat si reducerea accesului la finantare.

“In Bucuresti, cresterea continua a preturilor locuintelor inceputa in anul 2015 este ingrijoratoare in contextul inregistrarii unei deviatii substantiale de la tendinta pe termen lung (5,9 puncte procentuale, decembrie 2017). Potrivit institutiilor de credit, tendinta de majorare a preturilor imobilelor rezidentiale a continuat si in ultimul trimestru din 2017, asteptarile fiind de continuare a acesteia pe termen scurt. Aceste evolutii s-au translatat in diminuarea indicelui privind accesul la finantare (affordability index60) comparativ cu finalul anului 2016 (1,4 fata de 1,6), desi in perioada respectiva se inregistreaza deopotriva si o crestere importanta a veniturilor salariale”, se subliniaza in raport.

Pentru perioada urmatoare, BNR sustine ca perspectivele sunt mixte pentru ca, desi estimarile bancilor indica o continuare a tendintei de crestere a preturilor locuintelor pe termen scurt, ritmul semnificativ in care se construiesc locuinte noi (numarul autorizatiilor de construire a avansat cu +9,4% in ultimul an) ar putea sa tempereze presiunea pe preturi.

Ce se va intampla cu Prima Casa?

Potrivit raportului, toate aceste elemente sunt semnale care indica faptul ca programul Prima Casa trebuie sa fie modificat, astfel incat sa aiba un caracter social, iar gradul de indatorare sa fie sustenabil.

“Aceste evolutii, coroborate cu faptul ca imprumuturile accesate prin programul Prima Casa nu au trecut printr-un ciclu economic complet si avand in vedere dimensiunea sistemica a acestui program si resursele bugetare limitate, pot indica acumularea unor vulnerabilitati si sustin tintirea mai buna a programului Prima Casa din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, in conditiile unui grad de indatorare sustenabil”, se subliniaz in raportul citat.

Banca Nationala aduce in sprijinul acestor idei si recomandarea misiunii de evaluare a sistemului financiar (FSAP), derulata in prima parte a anului 2018 de catre Fondul Monetar International in colaborare cu Banca Mondiala, de continuare a procesului de reducere a programului Prima Casa.

Aceeasi misiune recomanda BNR si MFP aplicarea unei limite asupra gradului de indatorare care ia in considerare scenarii de risc pentru creditele acordate populatiei, se mai arata in raportul BNR.

MFP asteapta studiu de impact de la BNR

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor Publice sustine ca in cadrul discutiilor pe aceasta tema nu au fost propuse limite ale gradului de indatorare pentru populatie.

“In cadrul discutiilor avute in Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala, Banca Nationala a Romaniei, in calitate de institutie responsabila cu analiza si reglementarea conditiilor de creditare a populatiei, a prezentat aspecte referitoare la cresterea gradului de indatorare a populatiei, fara a propune limite privind gradul de indatorare a populatiei, inclusiv in ceea ce priveste categoriile de credite acordate in moneda nationala sau valuta”, se arata intr-un coimunicat al Ministerului.

In schimb, se asteapta de la BNR un studiu detaliat privind gradul de indatorare a populatiei si informatiile necesare pentru prevenirea cresterii excesive a creditarii si indatorarii populatiei.

“Avand in vedere calculele de impact ce urmeaza a fi prezentate, reprezentantii Guvernului prin Ministerul Finantelor Publice vor lua decizia optima, avand in vedere cadrul macroeconomic existent si nevoia cresterii convergentei reale cu tarile dezvoltate din Uniunea Europeana”, se subliniaza in comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri