De ce considera Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca exista riscul cresterii gradului de nerambursare a creditelor in urmatoarele 12 luni? Pentru ca debitorii sunt tot mai indatorati, dobanzile cresc, iar imobilele se scumpesc. Rata creditelor neperformante a scazut la putin peste 6%, a explicat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, insa aceasta risca sa creasca semnificativ in perioada urmatoare, odata cu gradul de indatorare. Riscul este prezent si in cazul firmelor, dar este mai pronuntat pe segmentul populatie.

“Prognoza ratei anuale de nerambursare, in scenariul macroeconomic de baza, arata ca exista riscul ca aceasta sa creasca semnificativ in urmatoarele 12 luni cu diferente intre creditul ipotecar si cel de consum. (...) De ce apreciam ca riscul de nerambursare creste, daca rata creditelor neperformante a scazut? Pentru ca neperformanta va creste semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare”, sustine Voinea.

In prezent, aceasta rata de nerambursare (care exprima procentul din debitorii performanti astazi, dar care risca sa intre in stare de neperformanta in urmatoarele 12 luni, pe baza trendurilor din perioada anterioara) este de 0,4%, dar la un nivel foarte redus al ratei creditelor neperformante. Iar aceasta din urma risca sa creasca semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare, in special in zona clientilor care se afla la un grad de indatorare de 50% - 60%.

Liviu Voinea a amintit si faptul ca datoria totala a populatieiu a crescut, in ultimii 10 ani, in termeni nominali, desi ca procent in PIB s-a redus, insa doar ca urmare a cresterii economice din ultimii ani (incepand cu 2013). In ultimul an, datoria populatiei s-a majorat cu 7,4% la aproape 143 de miliarde de lei.

“Din stocul total al acestei datorii (include si creditele cesionate si pe celed e la IFN-uri), aproximativ 40% sunt credite de consum, iar 47% ipotecare. In cazul datoriilor la banci, 46% sunt imprumuturi de consum si 54% ipotecare. In ceea ce priveste creditul nou acordat populatiei, acesta a crecut cu 14% in ultimul an pentru ipotecare si cu 5% cel de consum (aprilie 2017 - martie 2018)”, a punctat Liviu Voinea.

In acelasi timp, creditele sunt din ce in ce mai mari, ca suma, iar dobanzile sunt in crestere. Voinea a mai mentionat ca valoarea mediana a unui credit ipotecar nou acordat (majoritatea fiind in cadrul programului Prima Casa) a urcat cu 13% in ultimul an, iar la creditele de consum avansul a fost de 17%. Pe sistem, aceste date sunt contrabalansate de sectorul companiilor, unde s-a inregistrat o scadere de 9%.

Ce a insemnat cresterea ROBOR din ultimul an in ratele lunare

In privinta dobanzilor, cresterea acestora s-a vazut, deja, in ratele lunare. Spre exemplu, la un ipotecar clasic, cresterea ROBOR din ultimul an a insemnat o rata mai mare cu 108 lei (15%), la un credit Prima Casa cu 129 de lei (15%), iar la un credit de consum cu 8 lei (2%). De data aceasta, insa, cresterea ratelor a fost acoperita, pe medie, de majorarea salariilor (cu 15% la salariul mediu net). Insa, in timp ce estimarile de crestere a dobanzilor reprezinta aproape o certitudine, o noua majorare a salariilor este putin probabila.

Asadar, “modificarea tendintei ratei de dobanda aferenta monedei nationale poate genera presiuni asupra capacitatii de onorare a datoriei de catre debitorii vulnerabili, in sensul cresterii gradului de indatorare la un nivel nesustenabil”, se subliniaza in raportul BNR.

Conform documentului, in cazul cresterii dobanzii cu 2 puncte procentuale, gradul de indatorare ar creste cu circa 6 puncte procentuale pentru debitorii cu credite ipotecare si cu circa 1 punct procentual pentru debitorii cu credite de consum.

Neperformantele revin pe crestere

Deci romanii se imprumuta mai mult si la costuri in urcare, fapt care duce la cresterea gradului de indatorare si, implicit, la greutati in rambursarea imprumuturilor.

De altfel, banca centrala atrage atentia asupra faptului ca in primele trei luni ale anului 2018 volumul creditelor neperformante s-a majorat cu 0,8%. Mai mult, in cazul debitorilor cu un grad de indatorare de peste 60%, rata de neperformanta este de 10%, de doua ori mai mare fata de valoarea aferenta intregului portofoliu de expuneri acordate populatiei.

In acest context, pana la finalul acestui an, probabilitatea medie de nerambursare este prognozata sa creasca atat pe segmentul creditelor ipotecare, cat si al celor de consum, in principal din cauza gradului de indatorare a debitorilor tot mai ridicat.

“O eventuala crestere cu 10 puncte procentuale al DSTI (grad de indatorare -n.r.) ar conduce la o majorare a probabilitatii de nerambursare cu 6% in cazul creditului ipotecar si cu 3% in cazul creditului de consum”, se subliniaza in document.

Se remarca, in plus, legatura directa dintre gradul de indatorare si venit, intrucat pentru debitorii care castiga intre salariul minim reglementat si salariul mediu pe economie gradul de indatorare este semnificativ mai mare decat cel aferent persoanelor cu venituri mai mari.

“Decalajul este mai pronuntat in cazul debitorilor cu credite ipotecare, persoanele din grupa de venit cea mai joasa avand un DSTI de 53%, fata de 20% in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie", se spune in Raport.

In aceste conditii, este de asteptat ca rata creditelor neperformante sa creasca semnificativ, pe masura ce creste gradul de indatorare, in special dupa zona de 50% - 60% (clienti cu un astfel de grad de indatorare), spune Voinea.

Gradul de indatorare nu e o problema, dar risca sa devina

In acest moment, gradul de indatorare nu este unul ingrijorator, fiind sub 40% la ipotecare (median) si sub 30% la consum. In plus, in structura, 79% din debitori au un grad de indatorare de sub 50%. Problema, insa, este ca la toate tipurile de credite si categoriile de venit, acesta este mai mare decat in urma cu un an.

La toate aceste evolutii se adauga, mentioneaza oficialii BNR si cresterea preturilor la imobiliare, atat pe plan intern cat si european.

Pe de alta parte, Liviu Voinea sustine ca, in ultimele 9 luni, dupa recomandarile BNR, tot mai multi clienti au ales creditele cu dobanda fixa, pentru a evita riscul de dobanda.

“Daca in martie anul trecut in fluxul de credit ipotecare cele cu dobanda fixa reprezentau doar 6%, in martie 2018 procentul a ajuns la 26% (inclusiv cele cu dobanda fixa pe cel putin 5 ani). La creditele de consum, unde oricum majoritatea erau cu dobanda fixa, procentul a urcat de la 60% la 79%”, a mai spus Voinea.

Acesta este contextul in care BNR analizeaza noi masuri pentru a asigura cresterea sustenabila a creditarii. Viceguvernatorul BNR spune, insa, ca nu a fost luata o decizie, ca sunt discutii de mai bine de un an pe baza gradului de indatorare in special a populatiei si a sustenabilitatii acesteia. (...) Scopul nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta catre directii sustenabile si intr-o masura rezonabila", a mai spus Liviu Voinea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri