“Prognoza ratei anuale de nerambursare, in scenariul macroeconomic de baza, arata ca exista riscul ca aceasta sa creasca semnificativ in urmatoarele 12 luni cu diferente intre creditul ipotecar si cel de consum. (...) De ce apreciam ca riscul de nerambursare creste, daca rata creditelor neperformante a scazut? Pentru ca neperformanta va creste semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare”, sustine Voinea.

In prezent, aceasta rata de nerambursare (care exprima procentul din debitorii performanti astazi, dar care risca sa intre in stare de neperformanta in urmatoarele 12 luni, pe baza trendurilor din perioada anterioara) este de 0,4%, dar la un nivel foarte redus al ratei creditelor neperformante. Iar aceasta din urma risca sa creasca semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare, in special in zona clientilor care se afla la un grad de indatorare de 50% - 60%.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Agerpres Foto