Premierul Victor Ponta le-a propus oamenilor de afaceri chinezi, cu care s-a intalnit luni la Beijing, sa faca investitii in Romania in domenii precum agricultra, energia si infrastructura, aratand ca ultimele doua sunt directii strategice de dezvoltare pentru tara noastra.

Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi ca anul trecut a avut loc la Bucuresti Forumul China - Europa Centrala si de Sud-Est, la nivel de prim-ministri, iar cu acest prilej Romania si China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pietei chineze pentru produsele agricole romanesti si posibilitatea importului de carne de porc si de bovine vii.

Premierul a aratat, totodata, ca o mare provocare pentru Romania, cat si pentru China, este asigurarea independentei energetice, a capacitatii de a avea energie suficienta si la preturi competitive, potrivit Mediafax. "Romania este tara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleara, si dorim sa dezvoltam aceste capacitati prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigura un sfert din productia nationala, energie pe carbune, energie termo, unde e nevoie de investitii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investitii in retehnologizare si protectia mediului, energie regenerabila, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investitii in domeniul energiei eoliene", a declarat Ponta.

Romania este tara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice.

Acesta a mai spus ca pentru Romania este esentiala si dezvoltarea retelei de infrastructura, iar proictele in domeniu cu companiile chineze trebuie dezvoltate, cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE si a standardelor de calitate europene. Ponta s-a aratat insa convins de faptul ca deja companiile chineze au o capacitate dovedita de a respecta aceste standarde si de a dezvolta impreuna cu firmele romanesti proiecte de infrastructura.

In cadrul reuniunii, ministrul Economiei, Constantin Nita, a aratat ca firmele chineze se pot implica si in proiectele celor sase parcuri industriale pe care Guvernul si-a propus sa le construiasca, specializate pe domenii ca electronica, telecomunicatii si IT, industria alimentara, industria extractiva si miniera si prelucrarea lemnului, unul dintre ele, cu caracter logistic, urmand a fi stabilit in portul Constanta.

Schimburile comerciale dintre Romania si China nu reflecta nivelul relatiilor politice

Nita a mai aratat ca volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si China a atins anul trecut doar 3,3 miliarde de dolari, nivel pe care l-a caracterizat drept prea mic in comparatie cu relatiile politice excelente. El si-a exprimat speranta ca cifra sa creasca anul acesta la 4 miliarde de dolari, tinand cont ca pe primele 6 luni s-a intregistrat un volum al schimburilor comerciale bilaterale de 1,9 miliarde de dolari.

Printre firmele prezente la intalnirea cu premierul Ponta s-au numarat China Synohidro Group si China Gezhouba Group care, potrivit declaratiilor autoritatilor romane, sunt interesate de proiecte in infrastructura sau de cel de la Hidrocentrala Tarnita, China General Nuclear Power Group si China Huadian Group, ultima avind ca domenii de interes sectorul hidrocentralelor, eolian sau termocentrala Rovinari.

La intalnire au participat si companiile China Communications Construction Corporation, interesata de proiectele Pitesti-Craiova, Comarnic-Brasov, modernizarea podului Constanta sau podul de la Braila, precum si China Railway Corporation, care ar trebui sa asigure realizarea proiectului trenului de mare viteza Bucuresti-Constanta.
Au fost prezenti de asmenea reprezentanti ai China National Electric Engineering Construction Corporation, care va moderniza termocentrala Mintia-Deva, si China Junlun Petroleum Co. Ltd., care potrivit autoritatilor romane, ar fi interesata de privatizarea combinatului din Ramnicu Valcea sau a Cuprumin.

De asemenea, dintre participanti, China State Grid Corporation si-a exprimat interesul pentru preluarea unor actiuni in sistemul de distributie de electricitate in Romania, China Overseas Oil Engineering Company pentru cooperarea in domeniul exploatarilor petroliere din Marea Neagra, iar China Coal Technology and Engineering Group Corporation ar fi interesata sa investeasca in Valea Jiului, in domeniul mineritului.

La reuniune a mai luat parte si conducerea Beijing MingChangSenMu Medical Instruments/ Wonder Investment Management (Shenzen) care este interesata de privatizarea Sanevit S.A., precum si mai multe firme chineze sau mixte, romano-chineze, din sectorul zootehnic.

Premierul Victor Ponta face, in perioada 30 august - 3 septembrie, o vizita oficiala in R.P. Chineza, la invitatia omologului chinez Li Keqiang, ca raspuns la vizita intreprinsa in Romania de acesta din urma in noiembrie 2013
Victor Ponta a ajuns la Beijing alaturi de sotie, europarlamentarul Daciana Sarbu, de vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin, precum si de ministrii Ioan Rus si Constantin Nita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri