Deficitul comercial FOB/CIF al Romaniei s-a situat, in primele sapte luni ale anului in curs, la peste 7,03 miliarde euro, in crestere cu 41 la suta comparativ cu perioada similara din 2005, cand s-a cifrat la 4,99 miliarde euro.

In preturi FOB/FOB, deficitul comercial a fost in perioada ianuarie-iulie 2006 de 5,35 miliarde euro, comparativ cu 3,64 miliarde euro in aceeasi perioada din 2005, cresterea fiind de 46,89 la suta, conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS).

Exporturile FOB au totalizat in perioada de referinta 14,88 miliarde euro, valoarea acestora fiind cu 18,8 la suta mai mare fata de primele sapte luni ale anului precedent. Importurile CIF au insumat 21,92 miliarde euro, mai mult cu 25,1 la suta fata de ianuarie-iulie 2005, informeaza Rompres.

Potrivit datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei, cursul de schimb al monedei nationale la sfarsitul lunii iulie 2006 a fost de 3,5458 lei (RON) in raport cu euro (minus 3,6 la suta fata de sfarsitul anului 2005) si de 2,7799 RON in raport cu dolarul (minus 10,6 la suta fata de sfarsitul anului 2005).

Pretul FOB (Free on Board - liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord.

Pretul CIF (cost, insurance, freight - cost, asigurare, navlu) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportul international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri